Ako ne znate krojiti dijelove narodne nošnje, šlingati ili štrikati, a oduvijek ste htjeli to naučiti, onda se javite članicama KUD-a Mostanje koje sve to imaju u malom prstu. Upravo su ovog vikenda provele radionicu tradicionalnog ručnog rada i tehnike izrade narodne nošnje.

– Evo, naš KUD osim redovnih djelatnosti, izvođenja pjesama i plesova tradicionalnog karaktera, odlučilo je da proširi naše djelatnosti. Javljamo se putem projekata na nivou grada i povlačimo neka sredstva upravo za ovakve projekte kao što je ovaj. Znači, došli smo na ideju da bi se mogla jedna tradicionalna ovakva radionica narodnog veza održati u našim prostorijama. Svi članovi KUD-a su, naravno, marljivo prionuli poslu. Napravio se projekt. Povukli smo neka sredstva i trodnevna radionica je započela, rekla je Dubravka Vlašić, predsjednica KUD-a Mostanje.

Radionicu su vodile 3 članice KUD-a koje su prošle određenu edukaciju, pa su stručnjakinje na tom području. Broj sudionika bio je ograničen. Želja članica je da ova radionica postane tradicionalna.

Mi smo se, moram reći, jako iznenadili. Prvi dan došle su stvarno mlade djevojke. Djevojke iz srednjih škola što nas je baš ugodno iznenadilo. Vjerujem da tko ima želju i volju, malo mora biti potaknut od strane roditelja i onda se ovo neće zaboraviti, dodaje Dubravka.

Čuvarica povijesti izvornog folklora je Karmen Stišćak, voditeljica KUD-a Mostanje, koja nam je otkrila je li prepoznat ručni rad na području naše zemlje.

Sve više se vraćamo tim starinama i tražimo neke novitete. Definitivno se provodi sve više radionica. Po cijeloj Hrvatskoj mogu se pronaći ovakve radionice, mišljenja je Karmen.

Do materijala je vrlo teško doći, tvrdi Karmen, a ako se i pronađe, nekvalitetan je. Cijene su dosta visoke, a od 10 do 15 eura iznosi 1 metar. Za jednu nošnju potrebno je od 7 do 8 metara materijala. Jedna od voditeljica radionice je Ivka Štefanek koja inače pohađa radionicu narodnog veza na otoku Braču.

– Pa ja sam ušla u to kako sam krenula u ovaj KUD. Onda sam počela malo šivati nošnje. Ima nekih 20 godina kako sam krenula na Brač. Mislim da nije teško, ali treba imati volju. Dolazi dosta mladih djevojaka koje to žele raditi. Meni nije teško, komentirala je Ivka.

Od davne 1948. godine u Zagrebu postoji Centar za tradicijsku baštinu koji se prije zvao Posudionica i radionica narodnih nošnji. Kroz više od 70 godina sustavnog prikupljanja, Centar je u svoju zbirku pohranio više od 34 700 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima i scenskih folklornih rekvizita.