Folklorni ansambl Ivan Mažuranić osnovan je prije 24 godine u Karlovcu s ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine, narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesa. Od tad pa do danas, ansambl je nastupao na brojnim nacionalnim i međunarodnim smotrama folklora, a ove godine osvojio je visoko drugo mjesto na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu. Prava poslastica za kraj godine tek slijedi, jer vrijedni plesači i svirači pripremaju godišnji koncert.

– Imat ćemo, naravno, goste, a to što smo pripremili, ne bismo htjeli otkrivati. To neka se vidi 22. prosinca u sportskoj dvorani Mladost u Karlovcu. Gosti su nam KUD Magdalena Donja Kupčina i FA Turopolje iz Velike Gorice, najavio je Dražen Makarun, umjetnički voditelj FA I. Mažuranić.

Na koncertu će se predstaviti s pjesmama i plesovima iz svih krajeva Hrvatske – od Slavonije, preko Zagorja, pa sve do Kvarnera i još južnije, do Dalmatinske Zagore, a gledatelji će moći uživati u premijernim izvedbama pojedinih koreografija.

– Pripremamo se cijelu godinu. Ansambl aktivno radi cijelu godinu. Možda smo imali, kad se sve zbroji zajedno kroz godinu, 3 tjedna pauze. Probe traju po 3-4 sata po 3 puta tjedno, a nekad i više, tvrdi Makarun.

Vrlo pohvalno, ansambl je ove godine sudjelovao i na međunarodnom festivalu folklora Summerfest u Mađarskoj gdje su članovi Ivana Mažuranića nastupali uz bok izvrsnih ansambala iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Mađarske, Poljske, Senegala i Indije, dajući nevjerojatan doprinos kulturnoj raznolikosti. Ansambl je ponosno predstavljao različite regije Hrvatske, uključujući pjesme i plesove karlovačkog Pokuplja, Moslavine, podravinskih Hrvata, bunjevačkih Hrvata, Valpova te Vrlike. Dražena Makaruna upitali smo kakvo je stanje s mladim snagama i što ih zapravo zanima.

– Mnogi kažu da mladi nisu zainteresirani. Ja bih rekao da to nije istina. Samo je stvar u tome kako im se to prezentira. Više su zainteresirani za ples nego za pjevanje. Onda mnogo njih kad dođe na probu kaže: “Joj, što moramo pjevati?”. Da, naravno da moramo pjevati, jer je hrvatski folklor specifičan po pjevanju i plesanju istovremeno, objašnjava Makarun.

Ulaznice su u prodaji u iznosu od 8 eura, a ulaz za djecu do 8 godina je besplatan. Glavni pokrovitelj koncerta je Grad Karlovac kojemu članovi iznimno zahvaljuju.

FOTO: FA Ivan Mažuranić