Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac već godinu dana provodi hvale vrijedan projekt naziva “Brbljave srijede”. Kroz pričaonicu i kreativnu radionicu baš svake srijede u 17:00 sati nastaju nova prijateljstva, potiče se zdrav razvoj djece i stvaraju se nove ideje kako djeci približiti knjigu na najlakši, najbrži i najučinkovitiji način.

– Cilj nam je da roditelji i drugi znaju da uvijek kod nas u srijedu u 17:00 sati mogu doći, da će uvijek biti neka priča i radionica. Cilj nam je da djeca što više dolaze u Gradsku knjižnicu, da ih od malih nogu učimo da vole čitati i da vole priče. Uvijek kad oni dođu, naravno, oni su tu na pričaonici, pa uzmu doma par knjiga koje čitaju. Svakih 7 dana nam nekako redovno dođu, vrate knjige, uzmu novu, čuju priču i nešto malo zajedno farbamo i crtamo. Uvijek imamo kreativni rad, rekao je Mario Šimić, odjel za djecu i mladež.

Ukoliko djeci čitate knjigu, onda istu stavljate u središte pažnje i predstavljate ju kao izvor uzbudljivog, zanimljivog i vrijednog iskustva.

– Dakle, ovdje kod nas dolaze uglavnom predškolarci na pričaonicu. To im je super priprema za školu. Neki od njih već i znaju čitati. Mi na neki način budimo ljubav prema čitanju i čitanje je osnova svakog daljnjeg školovanja, objašnjava Šimić.

Kako Šimić tvrdi, Karlovčani su sve više svjesni dobrobiti knjiga za njihovu djecu. No, je li teško prilagoditi se djeci ukoliko ste zaposlenik knjižnice, evo što Šimić smatra:

– Kako kad. Nije. Jako je lijepo raditi s djecom. To je malo teže kad su veće grupe i kad ima i onih koji su jako mali i koji su veći. Morate onda naći sredinu da je interesantno i onima koji su predškolarci i onima koji već idu u školu. Mislim da mi to radimo na dobar način. 

Hrabri 5-ogodišnji dječak Antun obožava dolaziti u karlovačku knjižnicu, a nama je otkrio zašto je došao baš na „Brbljavu srijedu“:

– Zato što ima super knjiga. Volim čitati. Čitam sam. Lijepo je biti u knjižnici, jer mi radimo nešto na kraju čitanja. Upoznao sam puno prijatelja.

Mnogi ljubitelji knjiga tvrde da onaj tko redovito čita bilo koju knjigu, svakog dana nauči nešto novo, ali i da ga čitanje čini boljom osobom. Čitanje poboljšava koncentraciju, pamćenje i ublažava simpotome depresije, a zarazno je baš kao i gledanje filmova.