Aquatika je nakon prošlogodišnje vrlo uspješne Ljetne škole ponovno organizirala i Zimsku školu, namijenjenu osnovnoškolskom uzrastu od prvog do petog razreda. Ideja Zimske škole je upotpuniti i oplemeniti školske praznike učenicima te im pružiti nova saznanja uz druženje i edukaciju o vrlo aktualnim i zanimljivim temama, prilagođenim dječjem uzrastu uz planirane aktivnosti i radionice. Magistra biologije i stručna suradnica edukatorica u Aquatici Nikolina Bojić objasnila je koje će se aktivnosti provoditi s djecom na ovogodišnjem izdanju Zimske škole.

Ovo je druga godina da provodimo Zimsku školu. Htjeli smo djeci razbiti monotoniju tijekom zimskih praznika, da se podruže uz učenje o slatkovodnim ekosustavima, o biljkama i životinjama koje se tamo nalaze. Proučit ćemo i temu ekologije, a uz učenje ćemo obaviti i šetnje te razgibavanja uz Koranu. Naravno, uključit ćemo i kreativni rad da razvijemo dječju maštu, rekla je Bojić.

Zimska škola održat će se tri dana, od 3. do 5. siječnja od 9 do 12 sati. Svaki dan obrađuje se određena tema uz demonstrativnu i aktivnu radionicu. Teme su životinjski svijet voda, biljni svijet voda i ekolog-I-JA. Za danas su predviđene vodene životinje, odnosno izrada ribica i rakova iz kolaž papira, korištenje vodenih boja i tempera za izradu mozaika te upotreba prirodnih materijala.

Ciljamo da budu vodeni organizmi jer se ipak nalazimo u Aquatici gdje se bavimo slatkovodnim ekosustavima. Naravno, prepuštam i djeci na maštu ako izraze želju da još nešto rade. U prvom terminu u prosincu nismo imali prijavljene djece za Zimsku školu, a pretpostavljam da je to zbog perioda između Božića i Nove godine kada ljudi idu na skijanje ili su se željeli više obiteljski podružiti. Međutim, sada nam je pola kapaciteta puno, tako da smo uspjeli prikupiti djecu i zainteresiranosti ima, rekla je Bojić.

Mjesto održavanja Zimske škole je knjižnica Aquatike, akvarijski postav, akvarijski trg, šetnica i desna obala rijeke Korane. U program je uključena ulaznica za akvarij, stručno vođenje kroz akvarijski postav, stručno vođenje šetnicom, kao i svi potrebni materijali za provođenje radionica te okrjepa. Pripreme za Ljetnu školu su već polako krenule, a svu djecu željnu druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena roditelji mogu dovesti na neku od budućih škola Aquatike tijekom ljetnih ili zimskih praznika.