• January 4, 2024
  • Sven Toljan
  • 0

Početkom nove godine mnogi donose novogodišnje odluke kojih se žele što duže pridržavati. Popis odluka često je dugačak, pa si mnogi zadaju kao cilj više tjelesne aktivnosti, putovanja, čitanja, prestanak pušenja i/ili štednju novca. Međutim, to je lakše reći nego učiniti i moramo znati što možemo učiniti kako već u prvih nekoliko dana odluke ne bismo prekršili.

Čini mi se da najviše griješimo svi. Nekako smo jako pretenciozni pri donošenju odluka. Nismo dovoljno samokritični pa nam se čini da bismo mogli ono što nije moguće. Ili u smislu da zaista ne možemo ostvariti neke ciljeve ili stvaramo prekratak rok pa očekujemo da ćemo u deset ili mjesec dana realizirati ono što bi realno mogli, ali za šest mjeseci, rekla je psihologinja Mirjana Nazor.

Svoje mentalno zdravlje možemo bespotrebno ugroziti postavljanjem nerealnih ciljeva i kršenjem donešenih odluka. Psihologinja Nazor objasnila je da tako s vremenom  postajemo nezadovoljni i frustrirani. Možemo izgubiti samopouzdanje ili vjeru da uopće išta možemo postići, a moguće je i da posumnjamo da ni neke relativno lako dohvatljive ciljeve ne možemo realizirati jer ćemo se naprosto razočarati. Potrebno je opreznije planirati što možemo i imati trunku samokritike kada donosimo odluke, a najbolje je krenuti malim koracima.

Dobar model je da, ako je ikako moguće, radimo relativno kratkoročne ciljeve. Kratkoročni cilj može biti i desetak dana ili mjesec dana, ali ne sebi zadavati nekakve velike zadatke za nekakvih šest mjeseci, godinu ili dvije jer onda je taj cilj jako daleko i on gubi svoju motivacijsku vrijednost, istaknula je Nazor.

Neka od najčešćih odluka nakon blagdana je odlazak na dijetu zbog prevelike konzumacije hrane i pića. Za uspješnu borbu s viškom kilograma također je bolje zadati si i ostvarivati kratkoročne ciljeve za koje je realnije da ćemo ih moći ostvariti.