• January 5, 2024
  • Anamarija Radočaj
  • 0

Zima u Hrvatskoj donosi nevjerojatnu transformaciju planinskih predjela, pretvarajući ih u očaravajuće bijele oaze koje pozivaju avanturiste na planinarenje. Za one željne bijega u zimsku čaroliju, donosimo vam 5 prekrasnih planinarskih staza koje se ističu svojom ljepotom i šarmom pružajući vam nezaboravno iskustvo. Osim poznavanja staza obavezno morate biti opremljeni svom planinarskom opremom i dodatcima koje možete potražiti na online trgovini 8a-shop.hr, a koje su nužne za siguran i ugodan boravak na planini.

1. Bunovac – Vaganski vrh

Osvajanje najvišeg vrha Velebita velika je želja mnogih. Put do njega nije posve lagan, ali iskusnim planinarima ne bi trebao predstavljati veliki problem. Sam vrh je širok i ravan, za vedrih dana idealan za uživanje u pikniku s prekrasnim pogledom. Vaganski Vrh je najviši vrh Velebita. Do njega se može doći na više načina; preporučujemo preko visoravni Bunovac gdje ćete parkirati vaše vozilo.

Kretat ćete se kroz šumske puteljke i zahtjevne staze, uživati u spektakularnim pogledima na vrhove i kanjone. Uspon na Vaganski vrh nagrađuje istraživače zadivljujućim vidicima koji pružaju osjećaj ponosa i divljenja prema prirodi. Ova staza nije samo izazovna ruta nego ujedno pruža priliku za istraživanje jednog od najljepših dijelova Velebita, stvarajući nezaboravno iskustvo.

2. Zavižan – Alan – Sveto Brdo

Zavižan – Alan – Sveto Brdo ruta na Velebitu predstavlja impresivan planinarski doživljaj kroz jedan od najznačajnijih planinskih lanaca u Hrvatskoj.

Staza vodi kroz raznolike predjele; od stjenovitih litica do snježnih dolina, donoseći vam zadivljujuće pejzaže kao na dlanu. Uspon na Alan i Sveto Brdo oduševit će vas spektakularnim pogledima na okolne vrhove i doline.

3. Velika Paklenica – Anića luka – Lugarnica

Staza Velika Paklenica-Anića luka-Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica očarava svojom ljepotom i izazovima. Prolazi kroz divlje kanjone i strme litice. Anića luka nudi spektakularne poglede, dok Lugarnica na kraju rute donosi mir i spokoj šume te prekrasne panoramske vidike. Ovo nezaboravno iskustvo koje ističe ljepotu Nacionalnog parka Paklenica sigurno će vam se urezati u sjećanje.

4. Botanički Vrt – Veliki Zavižan – Balinovac

Balinovac se nalazi u blizini Velikog Zavižana, na sjevernom dijelu Velebita. Uspon na vrh kreće iz Velebitskog botaničkog vrta. Prilično je zahtjevan, no nećete požaliti kada se pred vama pruži prekrasan pogled na more. Njegove moćne stijene kao da niču iz zelenila botaničkog vrta, a osvajanje vrha preporučujemo onima koji već imaju iskustva s penjanjem po stijenama.

5. Prezid – Veliki Crnopac

Staza od Prezida do Velikog Crnopca nudi izazovan put kroz divljinu planinskog krajolika. Ruta vodi kroz šume i strme staze te pruža prekrasne poglede na susjedne vrhove i visoravni.

Iako je uspon izazovan, na kraju se svakako isplati. Ispred vas otvara se panorama koja oduzima dah – neprekinuti pogledi na netaknutu prirodu, beskrajni planinski lanci i horizont koji se gubi u daljini. Uživajte u nezaboravnom iskustvu istraživanja šume i ljepote planinskog predjela.