Svečano su dodijeljene zahvalnice i nagrade za osvojena prva tri mjesta na literarnom natječaju „Iz Tesline bilježnice – prošlost u sadašnjosti“ koji su zajednički pokrenuli Gimnazija Karlovac i Nikola Tesla Experience Centar.

Natječaj je bio otvoren od 17. studenog do 20. prosinca 2023. godine. Učenici srednjih škola Karlovačke županije imali su na izbor nekoliko tema koje je mladi Nikola Tesla u Carskoj i kraljevskoj velikoj realki na Rakovcu, odnosno današnjoj Gimnaziji Karlovac, pisao u svom šestom i sedmom razredu osnovne škole. Stručno povjerenstvo činile su tri članice – Petra Grba, Sandra Jurić i Maja Sokač, a za zadatak su imale, po određenim kriterijima, odabrati pobjedničke radove.

Autori nagrađenih radova su Ana Marija Jurišić iz 1.b. Gimnazije Karlovac te dvoje učenika iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin – Adrian Kladar iz 4.b. i Tara Stolac iz 3.b.

Razlog zašto sam uzela temu “Znanjem se moći prekrasno okoristiti” je što sam se automatski sjetila svih velikana iz Karlovačke županije kojima se, po mom mišljenju, nije davalo dovoljno pažnje. Zatim sam si postavila pitanje što bi se dogodilo da ih postavimo u današnje društvo – kako bi komunicirali, kako bi se snašli i reagirali pa sam nas sve odlučila podsjetiti što su sve napravili za nas. Ovo mi je prvi literarni natječaj na kojem sudjelujem i ovo mi je samo poticaj da nastavim, izjavila je pobjednica literarnog natječaja i učenica prvog razreda Gimnazije Karlovac, Ana Marija Jurišić.

 

Odabrane teme svjedoče o aktualnosti promišljanja o egzistenciji, međuljudskim odnosima ili svakidašnjem životu, a ovom dodjelom nagrada ujedno je obilježena 81. godišnjica smrti Nikole Tesle. Ravnateljica Nikola Tesla Experience Centra Martina Marušić Britvec zahvalila se sudionicima i istaknula zadovoljstvo uspješnom suradnjom, koju od početka imaju s Gimnazijom Karlovac.

Odličnu suradnju koju imamo s Gimnazijom Karlovac, nastavljamo i dalje. Cilj je bio na ovaj način potaknuti mlade, posebice srednjoškolce, da istraže i dodatno upoznaju Teslu, što smo kroz ovaj natječaj uspješno i napravili. Čestitam dobitnicima koji su na kvalitetan i zanimljiv način uspjeli spojiti period kada je Tesla pisao svoju zadaćnicu s današnjim vremenom.