Mentalno zdravlje mladih sve je više ugroženo, kako zbog visokih očekivanja od strane obitelji, škole i vršnjaka, tako i zbog negativnih utjecaja društvenih mreža, čestog uspoređivanja s drugima i nesnalaženjem u moru informacija kojima smo svakodnevno zaokupljeni. Pandemija koronavirusa, izolacija i potresi dodatno su pogoršali situaciju. Karlovačka udruga DrONe prepoznala je važnost ove problematike i nastoji pomoći mladima putem radionica, provođenjem i predstavljanjem rezultata projekata vezanih za mlade i zagovaranjem za veću uključenost lokalne samouprave u problematiku mentalnog zdravlja mladih. Direktor udruge Igor Kuštreba uvodno je objasnio samu udrugu i čime se bave.

-Udruga DrONe je skraćenica za društveni razvoj i neformalno obrazovanje, malo smo se poigrali riječima u nazivu. To je zapravo udruga za mlade, bavimo se prvenstveno radom s mladima, a kroz skoro petogodišnji rad smo definirali teme kojima se bavimo. Te teme su građanski odgoj i obrazovanje, ljudska prava i neformalno obrazovanje, to je naša metodologija, to zagovaramo i prakticiramo u radu, rekao je Kuštreba.

 

 

Glavna tajnica udruge DrONe, Anamarija Garašić Severinac, objasnila je kako su se prošle godine intenzivnije posvetili ljudskim pravima jer se pokazalo koliko je razdoblje izolacije negativno utjecalo na mlade.

-Problem mentalnog zdravlja došao je na vidjelo s koronom. Krenuli smo s jednim manjim projektom”Identitet” kojeg je financirao Grad Karlovac, gdje smo zagrebli površinu problematike mentalnog zdravlja, da bismo nastavili s jednim malo većim projektom koji se provodio većinom prošle godine. Istraživali smo problematiku mentalnog zdravlja kod mladih, odnosno koji su to točno problemi s kojima se oni susreću, objasnila je Garašić Severinac.

 

 

Rezultati provedenog projekta GPS 1.1. pokazali su da su mladi Karlovčani iznadprosječno anksiozni, depresivni i pod stresom. Projektom je udruga nastojala dokazati kako je potrebno otvoriti savjetovalište za mlade koje bi bilo besplatno i vaninstitucionalizirano. Tamo bi mladi mogli doći neformalno i bez dokumentacije kako bi popričali s nekim.

-To nije pokazalo samo naše istraživanje koje smo proveli projektom GPS 1.1., to pokazuju brojna europska istraživanja i analize na svim mogućim razinama. Tako je i naš projekt potvrdio da su povećane razine anksioznosti, stresa i depresivnosti. To je već niz godina tako, to nije problem koji se pojavio jučer niti je problem koji se pojavio s koronom, s koronom je tek konačno došao u prvi plan. Da nije bilo korone, tko zna bi li uopće problem mentalnog zdravlja i izazova s kojima se mladi susreću došao na taj način u prvi plan, objasnio je Leo Staković, radnik s mladima i koordinator aktivnosti u udruzi DrONe.

Kaže se da što manje znamo, manje se živciramo, ali danas je jako teško izbjeći novosti koje stalno pristižu. Uz sve medije i informacije koje se mladima danas pružaju doslovce „na dlanu“, javlja se prezasićenost tolikim novostima koje većinom nisu dobre. Čim se dogode ratovi, ekološke katastrofe ili teroristički napadi, mladi to saznaju gotovo odmah, a bez prethodnog životnog iskustva kada su u fazi izgradnje vlastitog identiteta, takve novosti negativno utječu na njihovu psihu. Stresna svakodnevica dodatno pogoršava situaciju.

-Tu nije samo škola, nekoć se u školu išlo s jednom pločicom, a danas se u školu ide s “blokom cigli”. Torbe su enormno teške, udžbenici sve deblji i sve je više gradiva, a sve je više i aktivnosti sa strane. Roditelji su također drugačiji od onih prije, nekoć je bilo prestižno da dijete ide na fakultet, a sada dijete mora i na fakultet i biti prvak u nekom sportu, vještini ili vannastavnoj aktivnosti. Današnje mlade se jako gura, gura i gura, a premalo im se podrške daje u cijelom tom procesu, dodao je Staković.

 

 

S obzirom da postoje konkretni rezultati koje su pokazala istraživanja, donositelji odluka, odnosno gradska i županijska uprava, trebaju preuzeti odgovornost da pomognu mladima. Suradnja s udrugama poput DrONe-a može olakšati posao, ali nužna je volja za rješavanjem ove komplicirane problematike koja opterećuje mlade osobe. Članovi DrONe-a izjavili su kako svakako nastavljaju raditi na području mentalnog zdravlja mladih, a trenutni projekt “Odrazi Karlovca”, koji je krenuo od 1. siječnja 2024. godine, bavi se upravo time. Članovi udruge javili su da zainteresirani mladi mogu putem društvenih mreža udruge DrONe saznati više o projektu, okupljanjima i aktivnostima.