Igor Čulig izabran je u prosincu za novog ravnatelja Muzeja grada Karlovca i to sa tri glasa za i dva glasa protiv. Odluku je krajem godine, 28. prosinca 2023., donio gradonačelnik Damir Mandić, a sada su na to reagirali iz stranke Možemo! Karlovac. Navode kako je sama odluka i izbor višestruko upitan i kako je to obično kada je o HDZ-u i Damiru Mandiću riječ, beskrajno licemjerno. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Članak 37. Statuta Muzeja grada Karlovca izrijekom kaže da ravnatelja Muzeja imenuje Gradsko vijeće Grada Karlovca. Kao što znamo, ta odluka na Gradskom vijeću nije bila i postavlja se pitanje zašto se gradonačelniku toliko žurilo da je odluku o imenovanju odlučio riješiti u maniri Luja XIV., bez  ikakve rasprave o čelnoj osobi tako važne institucije kao što je gradski muzej?   

Nakon što smo tražili na uvid zapisnik Upravnog vijeća Muzeja od 13. 12., (koji bi inače po dobroj demokratskoj praksi i da se radi transparentno, trebali biti dostupni na mrežnim stranicama ustanove, kao što je to slučaj u svim drugim muzejima i institucijama kulture, npr. u Gradskoj knjižnici), stvari postaju nešto jasnije!

Na sjednici je bilo prisutno svih pet članova UV-a. To su, u ime osnivača, Ivan Pavlović, ing. kemije te Ivana Basarac i Ivana Kolić, zaposlenice u službi za protokol Ureda županice, dok je Muzej, u ime Stručnog vijeća, zastupao viši kustos Luka Čorak i u ime Radničkog vijeća Vera Stipetić.

Na natječaj se javilo troje kandidata, sve zaposlenici Muzeja grada Karlovca: viša kustosica pedagoginja Lana Bede, kustos Igor Čulig i muzejska savjetnica Sanda Kočevar. Rasprava se vodila oko dva kandidata Igora Čuliga i Sande Kočevar. Dok su predstavnici Muzeja, i Stručnog i Radničkog vijeća, bili za muzejsku savjetnicu, magistru znanosti Sandu Kočevar, predstavnici osnivača odlučili su da ravnatelj muzeja bude prof., kustos Igor Čulig.

Iz Zapisnika UV-a vidljivo je da Igor Čulig NEMA PODRŠKU većine zaposlenika ni Stručnog vijeća. Oni za ravnateljicu podržavaju muzejsku savjetnicu, magistru znanosti Sandu Kočevar kao osobu u najvišem zvanju koja se istakla svojim dosadašnjim radom te kvalitetnim, sveobuhvatnim, realnim i ostvarivim četverogodišnjim programom rada, kao i stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima, za razliku od Igora Čuliga.

Nažalost, u Karlovcu vlada praksa sakrivanja programa na temelju kojih bi trebalo birati vodeće ljude kulturnih i drugih javnih ustanova te tako ni ove programe javnost nije dobila na uvid. Još strašnije je da su predstavnici osnivača odbili mogućnost intervjua s kandidatima kako bi ovi predstavili sebe, svoje programe i odgovorili na pitanja, što je uobičajena praksa u takvim slučajevima! Situacija je još apsurdnija ako znamo da se intervjuira kandidate gotovo za svako radno mjesto, ali za čelnu osobu ovako značajne ustanove to nije potrebno!? Štoviše, na web-stranicama Muzeja može se vidjeti recimo natječaj za voditelja marketinga i odnosa s javnošću gdje piše da će se s kandidatima obaviti intervju. Sve je to vidljivo iz zapisnika Upravnog vijeća.

Ono što nije rečeno i zapisano, ali valja glasno reći, Sanda Kočevar nije članica niti jedne stranke, dok je Igor Čulig aktivni član HDZ-a. Osim toga, supruga Igora Čuliga voditeljica je Odsjeka za kulturu Gradske uprave koji dodjeljuje sredstva ustanovama u kulturi i nadzire njihovo trošenje, tako i muzeju!

Kao što znamo, HDZ-u je kadrovska politika najvažniji dio javnog djelovanja i nikad je ne prepušta slučaju, već je uvijek pomno i temeljito trasira. Valja podsjetiti da je Statut Muzeja mijenjan nekoliko puta tijekom 2022. godine i pritom se novim promjenama u potpunosti minoriziralo mišljenje Stručnog vijeća.

Članovi Gradskog vijeća stranke Možemo! u ožujku 2022. upozoravali su da se novim Statutom više ne traži prethodno neobvezujuće mišljenje Stručnog vijeća te se izbor ravnatelja u potpunosti prepušta politici. Sada znamo i zašto!!!

Damir Mandić u svom je pohodu na gradske ustanove ovaj put otišao i korak dalje. Svojom je Odlukom prekršio i 37. članak Statuta Muzeja grada Karlovca kojom ravnatelja, na prijedlog Upravnog vijeća, imenuje Gradsko vijeće Grada Karlovca.

Voljeli bismo građene Karlovca podsjetiti da slatkorječivi gradonačelnik, znajući da višestruko ponovljena laž ostaje ipak prisutna u javnom prostoru, učestalo na Gradskom vijeću ponavlja da nikad ne ide protiv kolektiva i mišljenja struke. Ovdje je otišao i korak dalje, osim struke i kolektiva, on je bez imalo skrupula protuzakonito prekršio i mišljenje Gradskog vijeće! 

I na kraju, kandidatkinje za ravnatelja muzeja pravdu će potražiti na sudu, mi im za to dajemo javnu i punu podršku. HDZ je stranka pravomoćno osuđena za korupciju, trgovanje interesima i izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi.

Pa ako se sjetite brojnih afera u ustanovama karlovačke kulture, koje su bile rezultat bahate stranačke kadrovske politike: senzacionalne pljačke gradske knjižnice, brojna nezakonita zapošljavanja i otkaze (koje su masno platili porezni obveznici, a ne HDZ koji ih provodi), možda postaje jasnije zašto Damir Mandić i njegova stranka, ne može dopustiti slobodan izbor kandidata za mjesto ravnatelja bilo koje gradske ustanove, pa tako ni muzeja. Dođe li netko neovisan, stručan, utemeljen i svoj – tko zna kuda bi ih/nas to moglo odvesti???