Policijski službenici regionalne protueksplozijske jedinice su na području Policijske uprave karlovačke u razdoblju od 15. prosinca 2023. godine do 18. siječnja 2024. godine postupali u sedam dojava o dragovoljnoj predaji te u 10 dojava o pronalasku oružja i minsko-eksplozivnih sredstava na području Slunja, Karlovca, Bosiljeva Vojnića, Duga Rese, Josipdola i Ogulina.

Policijski službenici su na siguran način izuzeli 10 ručnih bombi, tri automatske puške, jednu poluatomatsku pušku, četiri puške, dvije cijevi za puške, dva pištolja, jedan plinski pištolj, jednu bajunetu, jednu školsku protupješačku rasprskavajuću minu, dva protuavionska metka, dva komada topničkog streljiva, 10 komada dimnih uložaka, 16 detonatorskih kapisli, 1 kg eksploziva TNT, 0,1 kg plastičnog eksploziva PEP, 100 g baruta te 3730 komada streljiva raznovrsnih kalibara koje su građani pronašli prilikom čišćenja stambenih objekata i u prirodi, odnosno dragovoljno predali policijskim službenicima, priopćili su iz policije.

Predano oružje i streljivo te izuzeta minsko-eksplozivna sredstva su pohranjena te će biti uništeni prilikom organiziranog uništavanja.

Iz policije podsjećaju građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u prirodi kako ne bi ugrozili živote i imovinu drugih ljudi.

Zahvaljuje se svima koji su prepoznali značaj akcije i iz svoje okoline uklonili oružje i minsko-eksplozivna sredstva te na taj način pridonijeli sigurnosti. Svi ostali građani i dalje se pozivaju i podsjećaju da predaju oružje. Protiv građana koji oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Pritom oružje i eksplozivna sredstva građani neka ne donose sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Želju za dragovoljnom predajom može se prijaviti na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na adresu će doći posebno osposobljeni policijski službenici koji će preuzeti oružje.