Suci i državni odvjetnici od danas su u bijelom štrajku. Točnije radi se o mjerama upozorenja. Naime, prošle je godine Udruga hrvatskih sudaca postavila određene zahtjeve prihvaćene od strane izvršne vlasti te im je obećano da će do kraja 2023. godine biti donesen Zakon o plaćama koji će te zahtjeve obuhvatiti, no to se nije dogodilo.

Radi se prvenstveno o indeksaciji što znači da se plaće trebaju vezati za određeni objektivni kriterij i da ne ovise više o volji izvršne vlasti. Na taj način bi sudci u potpunosti postali nezavisni od izvršne vlasti. Također smo tražili da nam se odrede određeni koeficjenit, a postavili smo i zahtjev za ostvarenjem određenih materijalnih prava, kazao je Leon Kovačić, sudac Županijskog suda ujedno i glasnogovornik.

Bijeli štrajk, točnije mjere upozorenja utječu i na sve građane, a o čemu se radi? Suci će u ovom periodu dolaziti na posao, ali rješavati samo hitne slučajeve.

Suci dolaze na radno mjesto i obavljaju samo one radnje koje su hitne kako bi se otklonila nenadoknadiva šteta. To znači da se u predmetima u kojima je određen istražni zatvor obavljaju sve potrebne radnje. Također, ako su neki predmeti hitni iz radnih sporova to se odradi ili razvodi braka u kojima su prisutna malodobna djeca. U svakom slučaju svi ostali predmeti su odgođeni nalogom svakog pojedinog sudca, kaže Kovačić.

Ukoliko građane zanima što je s njihovim predmetima imaju pravo poslati upite mailom ili telefonski, ako im već nije dostavljena obavijest suda te će dobiti odgovore. Suci očekuju da će izvršne vlasti na ove mjere upozorenja reagirati i prije predviđenog kraja bijelog štrajka, 2. veljače, a nadaju se da će ovaj puta odgovoriti na sve zahtjeve.

Mi želimo da se te mjere upozorenja što prije okončaju pa čekamo poziv od izvršne vlasti da se nastave pregovori. Postavili smo tri zahtjeva, kao što sam rekao, oni su nam udovoljili samo u trećem zahtjevu koji se odnosi na materijalna prava i to samo u jednom dijelu tog zahtjeva, ali ti podatci nisu točni jer ne bi svima išlo povećanje koje je predstavljeno, kaže Kovačić.

Suci su u nadi kako će izvršne vlasti što prije prihvatiti njihove zahtjeve ili barem pozvadi suce na pregovore kako bi se ovaj bijeli štrajk, odnosno mjere upozorenja mogle što prije okončati.