Sredstvima dobivenim u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030. godine, Policijska uprava karlovačka kupila je edukativne setove prometnih znakova i dječje guralice. Setovi i guralice uručeni su svim dječjim vrtićima na području Karlovačke županije. Voditelj Službe za javni red i sigurnost PU Karlovačke Jure Pavlinić zahvalio se Ministarstvu unutarnjih poslova što je osiguralo sredstva za provođenje preventivno-edukativnog programa „Prometna preventiva u predškolskim ustanovama“.

-Policija djeluje kroz preventivno-edukativni i represivni karakter. Danas prisustvujemo preventivno-edukativnom programu za predškolsku djecu. Iz tih sredstava smo osigurali ukupno 16 kompleta prometnih znakova i 8 guralica koje će biti podijeljene vrtićima na području Karlovca, u Ogulinu, Slunju i Duga Resi. Nadamo se da će odgajateljice u tim vrtićima pametno iskoristiti ova sredstva, odnosno da će kroz edukaciju preventivnog programa educirati djecu kako bi mogla poznavati prometne propise i time im osigurati kretanje u prometu kada samostalno krenu u prvi razred osnovnih škola, rekao je Pavlinić.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin objasnila je kako se županija uključila u preventivno-edukativni program.

Sigurnost djece u prometu ne smije imati kompromisa. Preventivne akcije dugogodišnja su tradicija Karlovačke županije i Ministarstva unutarnjih poslova. Imamo formiran Savjet za sigurnost prometa na cestama gdje smo ponajviše usmjereni na djecu predškolske i rane školske dobi kada se djeca počinju samostalno kretati po ulici. Važno je da se kroz infrastrukturu, preventivne akcije i odgoj djeca pripreme i za te izazove odrastanja i ulaska u svijet odraslih, rekla je Furdek-Hajdin.

Djeca su pokazala veliko zanimanje za različite prometne znakove i igračke namijenjene sigurnosti u prometu. Na kraju su pogledala edukativni film o prometnoj sigurnosti kako bi se za buduće sigurno samostalno kretanje po gradskim ulicama i na putu do škole što bolje snalazili.