Svečano su uručeni ugovori o stipendiranju Karlovačke županije najboljim učenicima i studentima. Ugovori su uručeni u Nikola Tesla Experience Centru. Karlovačka županija već duži niz godina dodjeljuje učeničke i studentske stipendije, a i ove godine na županijski natječaj je pristigao velik broj prijava. Predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija i pročelnica Upravnog odjela za financije Karlovačke županije Maria Stojković obratila se okupljenim učenicima, studentima i roditeljima.

-Raduje me da smo danas ovdje zajedno okupljeni kako bismo nagradili i honorirali trud i zalaganje svih vas, naših dobitnika i stipendista. Povjerenstvo je imalo težak zadatak jer je na ovogodišnji natječaj pristiglo nešto više od 400 prijava. Kroz te prijave Povjerenstvo je dobilo uvid ne samo u vaša akademska i školska postignuća, nego i u životne okolnosti u kojima iste ostvarujete. Ovom prilikom želim vam iskazati zahvalnost što ste mnogi od vas svima nama motivacija i inspiracija, rekla je Stojković.

Stojković je izrazila nadu da će dodijeljena stipendija biti poticaj učenicima i studentima za daljnje njegovanje izvrsnosti, s obzirom da oni predstavljaju budućnost Karlovačke županije. Stipendije su mali, ali važan dio upisne kampanje Karlovačke županije „Šestar – zaokruži izvrsnost“. Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Šćulac zajedno je s zamjenicom županice uručila ugovore o stipendiranju svim prisutnim učenicima i studentima. Čestitke je uputila i zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

-Svima od srca čestitam na ovim ugovorima koji dokazuju da ste vrijedni i odgovorni učenici jer je i prosjek ocjena jedan od cenzusa da bi dobili stipendije. Iznimno me veseli što od 105 stipendija njih 65 je podijeljeno u deficitarnim programima, ali također i za darovita i u socijalnoj kategoriji, rekla je Hajsan Dolinar.

Hajsan Dolinar istaknula je kako se u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom pokazalo kako najviše nedostaju zanimanja poput tesara, zidara i limara. Čestitke i zahvale upućene su učenicima koji su se odlučili upravo za ta zanimanja, uz nadu da će buduće zaposlenje naći upravo u Karlovačkoj županiji. Dodala je kako županija daje 15 tisuća eura mladim obiteljima za gradnju kuće i po 13 tisuća eura za dogradnju kuće ili kupnju stana, sve s ciljem zadržavanja mladih.

Za učenike je dodijeljeno 50 jednokratnih potpora u vrijednosti od 140 eura i 220 eura za studente. Hajsan Dolinar istaknula je kako je ova financijska pomoć poticaj za ostvarivanje boljih rezultata, a time i za stjecanje boljih radnih mjesta. Napomenula je kako će uskoro biti dovršen i Regionalni centar kompetentnosti koji će dodatno pripomoći mladima.