Pozamašna cifra u gradskom proračunu od 30 milijuna eura namijenjena je Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, 300 tisuća eura više od prošlogodišnjih financija. Između ostalog, odjel je dobio jednu brigu više – javnu Ustanovu koja se financira iz proračuna, a riječ je o Sportskim objektima Karlovac, bivšoj gradskoj tvrtki Mladost.

Nešto više od polovice ide Osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Tako bi 16 milijuna eura trebalo biti dostatno za plaće djelatnika, kapitalna ulaganja i druge rashode. U ovoj godini nastavljaju se radovi na Osnovnim školama kako bi sve škole mogle prijeći u jednosmjenski rad. Između ostalog, jučer je stigla suglasnost resornog Ministarstva za dogradnju OŠ Turanj, Mahično, a za OŠ Luščić bi dokumentacija za izgradnju trebala biti uskoro gotova. Osnovnu školu Dragojla Jarnević očekuje cjelovita obnova, a učenici će biti u prostorijama OŠ Braća Seljan, bez da pritom remete jednosmjenski rad domaćina. U planu je i izgradnja sportskih dvorana u Braći Seljan i u Rečici.

-Za produženi boravak u školama osigurali smo 410 tisuća eura. Trenutno nažalost ne možemo udovoljiti svim školama koje iskazuju interes zbog dvosmjenskog rada. Vjerujem da kad će biti u većini škola jednosmjenski rad ćemo moći svim zainteresiranima udovoljiti, rekla je Draženka Sila Ljubenko, gradska pročelnica.

Za vrtiće je osigurano šest milijuna eura, a važno je osigurati dodatne kapacitete i osigurati kvalitetne radne uvjete svim zaposlenicima. Vrtiće trenutno pohađa 1600 djece, a novi vrtići – Luščić, Rečica i dogradnja škole u Hrnetiću za potrebe vrtića, moći će primiti oko 300-tinjak djece.

-Cijena vrtića kojima je osnivač Grad Karlovac se neće mijenjati. Ova ulaganja u vrtiće, ali ni poskupljenja hrane i energenata neće se osjetiti na cijeni vrtića. Nadalje, sufinanciramo privatni vrtić Tintilinić sa 192 eura mjesečno. Za djecu u obrtima za čuvanje izdvajamo 80 eura mjesečno, a imamo 50-ak djece u takvom smještaju. Tom mjerom smo potakli dodatne obrte. Započeli smo s ovom mjerom 2022. i tada je bilo devet obrta, a danas ih je 12. Grad Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji je zaposlenicima u vrtićima uz osnovicu za izračun plaće koja je do sada bila na razini državne osnovice, uskladio i visinu koeficijenata s koeficijentima koje zaposlenici imaju u Osnovnim školama. Riječ je o povećanju osnovice od oko 13,7%, izjavila je Sila Ljubenko.

Za novorođenčad je izdvojeno 150 tisuća eura, a ove godine je naknada izjednačena i iznosi 450 eura za svako dijete.

-Ove godine očekuje nas izrada nove kulturne strategije Grada Karlovca za razdoblje od 2025. do 2035. godine, a izdvojeno je 30 tisuća eura za izradu ove strategije. Za ostale javne potrebe u kulturi izdvojeno je 234 tisuće eura. Za sport je izdvojeno 1,6 milijuna eura za sport, a socijalni program dobio je 800 tisuća eura, dodaje.