Hrvatsko novinarsko društvo organiziralo je danas prosvjede u Zagrebu i Splitu protiv Zakona opasnih namjera. Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo.

-HND zahtjeva da se od ovog zakona odustane, od toga ne odustajemo. Vjerujte nam predsjedniče Vlade na riječ, neće nam biti nikakav napor doći opet ovamo ako to ne učnite. Jučerašnja parada pet do 12 nije ništa nego trik, povukli ste se pod pritiskom HND-a, ali to i dalje ima opasnu zamku. Bez obzira na vaše kozmetičke promjene i dalje ćete moći maltretirati naše kolege, rekao je Zovko. 

Zovko je dodao kako će DORH, ako odluči voditi neki postupak, moći zvati novinare na razgovore i da ga u tome nitko neće spriječiti.

-Nitko ne pruža nikakvu zaštitu novinarima ako s druge strane imaju glavnog državnog odvjetnika koji prezire novinare, kaže Zovko i dodaje da će se na papiru zadovoljiti forma, ali u hrvatskoj zbilji i korumpiranoj praksi ne.

Otkad je to popuštanje, zašto tako očita stvar nije bila u zakonu od početka. Svi znamo da je javni interes iznad nečije privatnosti. Ako se ušutkaju zviždači, građani nikad neće saznati za neka kriminalna djela. Ključna stvar nije uvođenje vašeg stavka u zakonsku odredbu, nego izbor osobe koja će to provoditi u praksi bez ikakvog učinkovitog nadzora. U saboru se skrivajući iz femicida, pokušavate zaštiti šerife, nemali ih je broj upravo iz vaše stranke, rekao je Zovko i poručio premijeru da se teško može niže od ovoga.

-Povijest će vas po tome pamtiti, gospodine AP, rekao je.

Okupljenima se obratila i Maja Sever koja je poručila da će novinari ponovno prosvjedovati ako bude potrebno jer “nismo ovce”.

-Nemojte mi pišati po leđima i uvjeravati me da pada kiša, rekla je Sever.

-Ovaj zakon nije samo zakon opasnih namjera, nego i zakon opasnih namjena, rekao je Branko Mijić ukazujući da se donošenje ovog zakona podudara s izborom novog državnog odvjetnika te da će i zakon i novi državni odvjetnik štititi lik i djelo Andreja Plenkovića.

-Krajnja namjena ovog zakona je kažnjavanje i izopćavanje nepoćudnih novinara kako bi u potpunosti zavladao javnim prostorom. Ne smijemo vjerovati na riječ Andreju Plenkoviću jer on ne voli novinare izvan dvorišta režimske kuće i otvoreno nas tretira kao državne neprijatelje broj jedan, kaže Mijić.

Na kraju se ponovno obratio Hrvoje Zovko koji je zahvalio svima koji su došli, novinarima, građanima, ali i saborskim zastupnicima koji su u Saboru digli glas protiv zakona opasnih namjera.

Premijeru, trebali bi biti premijer svih građana, ne samo odabranih. Ovo je naša zemlja, mi živimo ovdje, plaćamo poreze. 30 godina otimanja institucija, vrijeđanja zdravog razuma, nećete nikad biti glavni urednik svih hrvatskih medija, poručio je Zovko te pozvao novinare da nastave raditi svoj posao kao i do sada.

-Naša borba se nastavlja, ustrajat ćemo do kraja.