Dan crvenih haljina je javnozdravstvena kampanja pokrenuta na inicijativu Hrvatskog neurološkog društva s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena. Kampanja se svake godine provodi pod geslom #nosicrveno, a simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Prva kampanja „Dana crvenih haljina“ ili “Go Red for Women“ pokrenuta je od strane Američkog kardiološkog društva 2004. godine u SAD-u, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Većinu bolesti moguće je spriječiti zdravim životnim navikama, a kampanja želi dodatno potaknuti zdravstvene stručnjake na posebnu pozornost za srčane i moždane udare kod žena. Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine je pokrenulo kampanju hrvatsku verziju kampanje, a obilježava se prvog petka u veljači.

Nažalost, moždani udar je u Hrvatskoj, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrtnosti. U 2021. godini od moždanog udara umrlo je 5 018 osoba, odnosno 8,0% svih umrlih. Od toga je 2 067 umrlih muškarca (6,6% od svih umrlih muškaraca) i 2 951 umrlih žena (9,3% od svih umrlih žena). U dobi do 65 godina od moždanog udara umrlo je 413 osoba odnosno 4,2% od ukupno umrlih te dobne skupine. Dobno specifične stope mortaliteta rastu s dobi i za sve dobne skupine su više u muškaraca nego u žena, osim kod starijih od 80 godina gdje su stope više kod žena. Godišnje se u Hrvatskoj liječi oko 12 00-13 000 osoba zbog moždanog udara. Posljednjih 20 godina (od 2000. do 2021.g.) prisutan je pozitivan trend smanjenja standardizirane stope smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti (moždanog udara) u Hrvatskoj ( od 235,5/100 000 u 2000., na 93,3/100.000 u 2021.), što je izraženije za dobnu skupinu 0-64 godine.

Prema podacima Eurostata za 2019. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti (moždanog udara) na visokom 6. mjestu od ukupno 34 europske zemlje. Možemo reći da od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, međutim kod žena je još uvijek podcijenjen kao zdravstveni problem te je potrebna edukacija i podizanje svijesti o problemu moždanog udara kod žena na razini struke, ali i šire javnosti. (hzjz)

Za danas su u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac od 18,00 sati organizirana predavanja vezana uz temu moždanih udara žena. Predavanje s temom “Moždani udari u žena” održat će dr. med. Emilija Erdeljac, a drugo predavanje “Predstavlja li moždani udar u žena rizik za demenciju?” održat će dr. sc. Andrija Lončar. Uz Gradsku knjižnicu, organizator predavanja i obilježavanja Dana crvenih haljina je Karlovačka županija, odnosno Upravni odjel za hrvatske branitelje i zdravstvo.

Izvor naslovne fotografije: unsplash.com