Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) podružnicu u Karlovcu je osnovalo 31. siječnja 2004. U to vrijeme podružnicu je vodila prim. dr. Mirjana Petrak, spec. infektologije. Danas ovo društvo vodi spec. radiologije dr. Ankica Pleša iz Opće bolnice Karlovac.

Obilježili smo 20 godina Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i to podružnice u Karlovcu koja je osnovana 31. siječnja 2004. godine i to na veliki trud prim. dr. Mirjanom Petrak koja nažalost nije mogla jučer prisustvovati. Lijepo smo to obilježili s našim kolegama iz Zagreba, s predsjednikom prof. Rokom Čivjakom, bile su tu i saborske zastupnice i županica. Bile su medicinske sestre koje također podržavaju rad katoličkih liječnika u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, kazala je Ankica Pleša, predsjednica HKLD podružnice Karlovac

Prigodom obilježavanja 20-e obljetnice je prof. dr. Edvard Galić, spec. kardiologije, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KB Sveti Duh održao predavanje „Ishemijske bolesti srca“, a nakon uvodnih riječi dr. Pleša koje su bile popraćene fotografijama s osnivačke skupštine, okupljenima se obratio i mons. Ferdinand Vražić koji karlovačke liječnice i liječnike duhovno prati od početka. Društvo je osnovano kao podrška liječnicima katolicima u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj je promicanje zdravlja od začeća do prirodne smrti. Mi kao liječnici katoličke vjeroispovijeti vodimo se tim načelima. Vjerujem da je glavna ideja bila da se zaokružimo upravo zato jer smo katolici, vjernici. To je jedna nevladina organizacija koja okuplja liječnike, zapravo doktore medicine, doktore stomatologije, magistre farmacije, medicinske biokemije i druge visoko obrazovane djelatnike u zdravstvu. Imamo neki zajednički nazivnik, a to je katolicizam. Iako, kao i svi lječnici, imamo jedan cilj, a to je pomoći čovjeku, kaže Pleša.

U karlovačkoj podružnici 30-ak je katoličkih liječnika, iako ta brojka varira od samog početka. Tada ih je bilo oko 70 članova. Iako u ovih 20 godina broj pada, ipak su aktivni i trude se privući mlađe kolege i studente. Društvo nema posebna događanja van svakodnevnih rutina bolničkog sustava.