Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje u pet odvojenih slučajeva nad sedmoricom muškaraca i jednom ženskom osobom.

Kontrolirani su vozači koji su upravljali osobnim i kombi vozilima (nacionalnih oznaka Mađarske, Velike Britanije, Njemačke i Republike Hrvatske) na području Slunja te općina Josipdol, Saborsko, Netretić i Vojnić i pritom prevozili veći broj stranih državljana koji su na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Tijekom policijskog postupanja prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je u jednom događaju na području općine Saborsko vozač služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanja policijskog nadzora.

Svi osumnjičenici predani su pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave podnijete su nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.