Tradicionalno hodočašće iz Duga Rese, Karlovca i drugih županijskih naselja za Krašić krenulo je u ranim jutarnjim satima. Po 13. put vjernici su se zaputili prema Krašiću, a kilometri koje pritom trebaju prijeći pješice izazov su koji svi žele svladati.  Velečasni Duje Kurtović, župnik na Švarči i prijašnji župnik na Baniji gdje je proveo pet godina, objasnio je kako je organiziran pohod.

Uvijek put mora biti organiziran zbog broja ljudi u procesiji. Duga Resa kreće u pola 7 ujutro i dolazi do Švarče. Ovdje se skupi određen broj vjernika, pa se spuštamo do Novog centra, Presveto Srce Isusovo. Tamo se također skupe ljudi, a župe Kamensko i Presveto Trojstvo dođu tu do Banije. Putem ćemo pokupiti one ljude koji su u Mahićnom, ali i one ljude koji rade, koji će nam se kasnije negdje prema putu do Krašića svakako priključiti. Kada procesija dođe, dotada će vjerojatno već doći naši vjernici koji nisu mogli hodati iz nekog svog razloga i koji će doći autobusima u Krašić kako bi sveta misa bila vrhunac današnjeg dana oko 15 sati, rekao je Kurtović.

Hodočašće za Krašić organizirano je u spomen na blaženog Alojzija Stepinca. Početne dvije godine hodočašće se organiziralo na sam blagdan blaženika, ali to se pokazalo nezgodnim za mnoge ljude koji rade. Odlučeno je kako će se hodočašće uvijek organizirati u subotu pred Stepinčevo, a ove godine to je 03. veljače. Neki od sudionika pohoda podijelili su svoje dojmove.

Svake godine idem, čovjek jednostavno osjeti potrebu. To je nešto prekrasno, druženje je najbitnije. Idem otkako je hodočašće pokrenuto, a danas će biti prekrasno vrijeme i očekujem dosta ljudi, rekao je Antun iz Duga Rese.

Meni je bilo prije baš lijepo. Imala sam i super društvo, lijepa misa i molitva, mislim da bi svi trebali probati. Zato sam sad zvala i drugu prijateljicu i cijelo društvo jer je to prilika da se mladi druže, a u Crkvi neće naučiti ništa loše, rekla je mlada Lana u pratnji istoimene prijateljice Lane.

Ovo nam je prvi puta na hodočašću za Krašić. Više se veselimo cijelom hodu jer smo skroz u treningu, pa idemo malo vježbati kondiciju. Ovo nam se čini jako zanimljivo jer je jako puno ljudi, a djeluje i zabavno i da ćemo upoznati nove ljude. Malo ćemo možda i proširiti neke vidike, ali i da ostvarimo neke odluke u novoj godini jer stvarno volimo različite izazove, a ovo je jedan od tih. Usput se podružimo s ljudima jer je ovo super napravljeno i osmišljeno. Zašto ne sudjelovati u tome, rekle su Romana i Antonela.

Okupljeno mnoštvo ispred Pastoralnog centra Sveta Tri Kralja na Baniji krenulo je za Krašić u 9:30 sati. Sveta misa uslijedit će nakon dolaska u Krašić u 15:00 sati.