U noći s 3. na 4. veljače u četiri odvojena slučaja na području Policijske uprave karlovačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija, uhitili su pet stranih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Policijski službenici PU karlovačke proveli su kriminalistička istraživanja nad stranim državljanima starosti između 20 i 56 godina (državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Moldavije te nad dva državljanina Sirije s dozvolama boravka u Njemačkoj) zbog sumnje da su prevozili strane državljane koji su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Osumnjičeni su zatečeni u prijevozu stranih državljana u osobnim i kombi vozilima na području Cetingrada, Karlovca i Saborskog, a jedan osobni automobil služio je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

Tijekom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.  

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih osumnjičenih osoba podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, jer je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane.

Prema dvojici osumnjičenika postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.