Prilikom otvaranja Kina Edison najavljeni su inozemni filmski ciklusi, a uskoro nam slijedi prvi u nizu. Riječ je o „Mjesecu indijskog filma i kulture“ koji je otvoren u suradnji s Indijskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

-Već sam bio nekoliko puta u Karlovcu i zaista je divno se ponovno vratiti. Smatram da je ovo dobra inicijativa jer Indija je jedna velika zemlja, mlada, transformira se velikom brzinom i smatram da je važno povezati se sa zemljom koja čini šestinu svjetske populacije. Morate znati da u indijskoj kulturi nije riječ o Državi, već o planeti. Kad idete s juga na sjever Indije možete vidjeti da Indiju nije lako opisati nekom univerzalnom kulturnom značajkom. Ona je veoma velika i različita u svojim posebitostima, pa se tako učenje o kulturi pretvorilo u učenje o planetu. Kada ćete gledati indijske filmove bit će vam jasno da ti filmovi ne govore o umjetnosti već o čovječanstvu i emocijama. Mi volimo reći kako postoji devet emocija koje čovjek može osjetiti i ako u nekom filmu doživite svih devet emocija onda je on potpuno umjetničko djelo. Zato je indijska filmska industrija poprilično popularna diljem svijeta jer u dva i pol sata trajanja filma ljudi mogu osjetiti svih devet glavnih emocija, izjavio je Raj Kumar Srivastava, indijski veleposlanik u Hrvatskoj.

Tijekom veljače u Kinu Edison će biti prikazana četiri indijska filma i te projekcije će biti popraćene drugim događanjima o indijskoj kulturi i filmu.

-Kino Edison ove godine organizirat će cikluse svjetskog filma i kulture, što znači da će se u Kinu prikazivati kinematografija drugih zemalja. Međutim, nije riječ samo o filmu te projekcije će biti popraćene i drugim događanjima putem koji želimo posjetiteljima približiti druge kulture i običaje, najavila je Maja Mikulec Rogić, ispred Kina Edison.

Pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko obratila se veleposlaniku u ime Grada, dok je s nekoliko riječi dožupanica Vesna Hajsan Dolinar pozdravila veleposlanika u ime Županije. Prema najavama pročelnice i dožupanice, osim Kina Edison, u ovakvim događanjima participirat će i druge kulturne ustanove.

U usporedbi s prošlom godinom, broj Indijaca se gotovo udvostručio na području Republike Hrvatske. Pred nekoliko godina kad je Raj Kumar Srivastava došao u Hrvatsku tu je živjelo 215 Indijaca, a sada ih je 12 500. Kako kaže, to je normalan tok ekonomije, posebice za prenapučene zemlje i vjeruje da ćemo viđati sve više Indijaca u Hrvatskoj te naglasio da je upravo zato korisno znati indijsku kulturu.