Krunoslav Rac hrvatski je fotograf divljih životinja koji je svoju karijeru posvetio bilježenju trenutaka s medvjedima, a u više od 20 godina rada nastale su brojne samostalne izložbe radova kao i knjige. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca Ozalj predstavio je svoju novu knjigu naziva „Tragom medvjeda“.

– Ova knjiga je u biti na neki način presjek mojih 20 godina boravka na Velebitu i bavljenja s medvjedima. Primarno i osnovno u fokusu su mi bili medvjedi, rekao je Krunoslav Rac.

Jedan je od tvoraca najboljih reportaža u prirodi, a na pitanje je li teže s ljudima ili životinjama kad je u pitanje fotografiranje, evo što navodi:

– Sa životinjama fotograf mora biti fokusiran. Nema pravila i nema nikakvih garancija hoće li se nešto dogoditi ili ne. S ljudima zna biti svakako. Sa životinjama je super.

Nema puno fotografa ovog profila u Hrvatskoj. Najvažnije je imati strpljenje, tvrdi Krunoslav.

Nekad sam se znao buditi u 3 ujutro da bih došao na teren u nekom trenutku na neko određeno mjesto i biti kasno da navečer. Taj posao nije jednostavan. Prvo i osnovno je strpljenje, ali disciplina je tu jako bitna.

Otkrio nam je i jedan poseban trenutak koji mu se dogodio tijekom boravka na Velebitu.

– Sjećam se da sam jednu noć spavao na jednom mjestu gdje lovci hrane medvjede i tijekom noći je nešto šuškalo. Ja sam imao naglavnu lampu. Vidio sam 3 para oči. Nisam znao što je. Ujutro kad sam se probudio, na tom mjestu bio je bijeli medvjed. Nakon njega su došla 3 vuka. Jedan po jedan su dolazili i odlazili. Kad sam kasnije došao do auta, počeo sam zavijati, pa mi se vuk javio, vratio se natrag i prošetao kraj mene ispod ceste. To je bio fenomenalan doživljaj.

No, nije to bilo sve tog dana. Krunoslav je potom otišao u planinarsku kuću, odspavao jednu rundu te otišao sa suprugom na more. Ulovio je lignje i sam sebi dokazao da je život zaista jedno čudo. U jednom danu dogode se brojne stvari koje ponekad pamtimo do kraja života. U planu mu je napisati knjigu o buri i Ljudevitu Rossiju, legendi Velebita.