Centar za mlade u Grabriku otvoren je 8. veljače 2008. kao mjesto informiranja, edukacije te razvoja nezavisne kulture mladih. Osmislili su ga mladi kako bi imali mjesto za provoditi svoje slobodno vrijeme, ali i doprinositi razvoju lokalne zajednice i razvoju civilnog društva. U proteklih 16 godina Centar za mlade u je postao prepoznatljivo mjesto rada s mladima, ali i druženja, stjecanja različitih vještina, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i mjesto aktivnog sudjelovanja mladih.

Od 2008. godine kada se Centar otvorio do danas je bilo mnogo aktivnosti, ali i puno mladih je prošlo kroz njega. Ono s čim smo najviše zadovoljni je da se puno mladih upravo ovdje pronašlo. Danas su to već i odrasli ljudi koji su sretni i zadovoljni u životu. Svake godine se program radi u suradnji s mladima. Pratimo njihove potrebe, a samim tim se i aktivnosti mijenjaju, kazala je Aleksandra Podrebarac, iz Carpe Diema.

U vremenu korone Centar je bio zatvoren za aktivnosti unutra, ali snašli su se i svoje aktivnosti počeli provoditi vani kada je bilo lijepo vrijeme. Danas se s mladima radi i u centru i vani, a aktivnosti koje provode  prilagođene su upravo mladima i njihovim potrebama i željama.

Jedna aktivnost koju provodimo već godinama je „Hengaonica“ koja se odvija petkom od 14 do 18 sati. Ova aktivnost okuplja mlade u popodnevnim satima, u slobodno vrijeme. Mogu korisititi društvene igre koje se ovdje nalaza i tako se druže, socijaliziraju i provode slobodno vrijeme, kaže Podrebarac.

Mladi koji su prošli kroz Centar uglavnom su vrlo zadovoljni aktivnostima koje su im bile ponuđene, a najviše su zadovoljni time što su i sami mogli sudjelovati u stvaranju plana aktivnosti.

Nama su te povratne informacije najbitnije jer prema njima kreiramo sadržaj ovdje. Jako puno je mladih prošlo kroz ovaj Centar, neki su se zadržali duže, a neki su bili samo jedan, no svi nu, kako se kaže, na kraju dana zadovoljni otišli, zaključila je Podrebarac.

U sklopu „Hengaonice“ ovog petka zajedno su proslavili slatki 16. rođendan, odnosno „sweet sixteen“. Sladak je ipak bio po krafnama, tradicionalnom jelu veljače. Centar za mlade otvoren je uvijek za nove članove, ali i nove prolaznike. Radionica i aktivnosti uvijek ima u izobilju, a za to se brinu svi radnici i volonteri Centra za mlade u Grabriku