Započelo je pisanje nacionalnih ispita za sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola. Novost je to koju je uveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nakon uspješno provedenih testnih godina. Danas je na rasporedu pisanje ispita iz hrvatskog jezika, sutra ispiti iz jezika nacionalnih manjina, matematika u srijedu te priroda i društvo u petak.

Nacionalni ispiti neće utjecati na prosjek ocjena, rezultat će pojedinačno biti vidljiv samo učeniku i njegovim roditeljima, a škole će dobiti skupni rezultat. Nacionalni ispiti neće se koristiti ni za bodovanje pri upisu u srednje škole, iako se u budućnosti planira ići u tom smjeru.

Rezultati neće biti brojčano ocijenjeni, ali će se bilježiti u bilješku predmeta. Dobro je znati gdje se učenik i škola nalaze u odnosu na neki hrvatski prosjek u tri razine – ispod prosjeka, u prosjeku ili iznad prosjeka. Nema tu nekih velikih iznenađenja. Djeca ispite napišu u okviru svojih sposobnosti i znanja, objašnjava ravnateljica OŠ Banija Antonija Mastelić.

Učenici se, kao i oko svakog ispita, brinu i stresiraju, ali bitno je napomenuti kako ispiti nisu zahtjevni i ne vežu nikakve negativne posljedice, neovisno o rezultatima.

Ispiti su izrađeni prema kurikulima određenih nastavnih predmeta i radi se o gradivu koje su prošli prethodnih godina. Smisao je da se učenici ne pripremaju i rekla bih da se to nikako ne smije pretvoriti u neke velike pripreme jer to onda nikako neće biti dobro, zaključuje Mastelić.

Učenici četvrtih razreda nacionalne ispite pišu ovaj tjedan, od 4. do 8. ožujka, dok će učenici osmih razreda iste pisati od 11. do 27. ožujka.