Stari grad Dubovac i ove godine obilježava Dan svetog Patrika u nedjelju 17. ožujka. Za sve posjetitelje pripremili su bogat program inspiriran irskim običajima.

Javnosti možda ne toliko poznata informacija je upravo ona kako je nekadašnji vlasnik Starog grada Dubovca bio grof Laval Nugent, koji je irskog plemićkog podrijetla. Za njegovo vrijeme dvorac je renoviran u romantičnom stilu, a kule dobivaju kruništa inspirirana gotikom. Iako povijesno netočna, ova obnova spasila je Stari grad Dubovac od propadanja i sačuvala ga od urušavanja. Kruništa na kulama uklonjena su tek nakon Drugog svjetskog rata kada se Stari grad ponovno renovira i poprima današnji izgled.

Evo i kakav je program pripremljen:

16:30 Radionica Paint and Irish beer

Paint and wine projekt je opuštanja. Slikajući i uživajući u predivnim okusima, cilj je na platno pretočiti emociju koja nas inspirira. Ovom prigodom slikamo povodom dana Svetog Patrika i uživamo u okusima irskih piva. Pridružite nam se na bajkovitom Starom gradu Dubovcu. Prijave su obavezne na e-mail adresu karlo.mandic@mgk.hr

18:30 Otvorenje izložbe „Laval Nugent: Kroz redove časti“

Izložba “Laval Nugent: Kroz redove časti” posvećena je istaknutom irskom plemiću i vojskovođi Habsburške monarhije, Lavalu Nugentu, s posebnom pažnjom na njegovu impresivnu kolekciju ordena. Kroz ordenje, posjetitelji će moći istražiti Nugentovu vojnu karijeru, njegov doprinos borbi protiv Napoleona, kao i njegovu ulogu u kulturnom i društvenom životu tog vremena. Na izložbi će biti izložene replike najznačajnijih odlikovanja, kao i replika njegove uniforme koje je izradio Neven Cetinjanin.

19:00 Koncert Goran Ilić i Jana Pelikan

Koncert irskih tradicionalnih pjesama kao i pjesama poznatih irskih autora u izvedbi Gorana Ilića, gitarista, vokalista i kompozitora i Jane Pelikan, mlade vrlo svestrane violinistice i vokalistice. Sve posjetitelje očekuje zabavna i edukativna večer kroz koju ćemo predstaviti glazbenu raznolikost i bogatstvo Irske, od tradicije do modernih uspješnica.

19:00 Greening

Neizostavni Greening, osvjetljenje Starog grada Dubovca u zeleno.