Veleučilište u Karlovcu organiziralo je 2. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „S pivarima, za pivare“, najavljen još u veljači. Skup je prvenstveno namijenjen stručnjacima i zaposlenicima u pivarskom sektoru, bilo da se radi o velikim, industrijskim ili malim zanatskim pivovarama. Teme predavanja odabrane su prema kriteriju trenutne aktualnosti, a angažirani predavači su najbolji dostupni stručnjaci iz svojeg područja.

Do ovogodišnjih tema sam došao u komunikaciji s pivarima, pri čemu sam pitao stručnjake koji će pričati tijekom skupa što misle o tome. U suradnji s njima napravljen je plan i program, a izabrane su aktualne teme koje su trenutno najzanimljivije i koje najviše mogu pomoći ljudima u industriji. Ja ću pričati o pivskom tropu kao jednom nusproizvodu, a kolega iz VLB Berlina iz Njemačke će pričati o higijeni i sanitaciji, što je jako važan dio samog proizvodnog procesa u pivarskoj industriji. Bit će jedna “off tema”, kolega iz Karlovca će pričati o europskim projektima i fondovima te načinima na koji pivari mogu povući novce iz fondova. Kolega iz Lallemand Brewinga iz Engleske će pričati o kvascima koji se koriste za proizvodnju bezalkoholnog piva, a tu je i kolega iz Slovenije koji je vrhunski stručnjak u svijetu hmelja i koji dolazi iz Instituta za hmeljarstvo i pivarstvo u Sloveniji. Kolega iz Boortmalta će pričati o sladu i kvaliteti slada koja je povezana s kvalitetom piva, objasnio je profesor stručnog studija na Veleučilištu u Karlovcu Goran Šarić.

Profesor Šarić predaje na većini pivarskih kolegija na studiju Prehrambene tehnologije i uvelike je zaslužan za ponovno provođenje stručnog skupa. Jedan od ciljeva ujedno je reklamacija pivarstva kao studija s obzirom da trenutno samo 2 studentice slušaju pivarstvo. Drugi zadani ciljevi skupa su dodatna edukacija i napredovanje pivara, interdisciplinarna razmjena znanja između domaćih i stranih stručnjaka te olakšavanje transfera znanja između industrije i obrazovnih i znanstvenih institucija.

Moja uloga predavača ovdje će biti na malo drugačiju temu u odnosu na ostale predavače koji uglavnom dolaze iz sektora pivarstva. Više ću govoriti o perspektivi financiranja projekata u pivarstvu iz europskih fondova. Ideja je bila u dogovoru s organizatorima, da drukčijom temom razbijemo dinamiku samog skupa u kojem su većinom, naravno, stručna predavanja, izjavio je direktor poduzeća Okviri znanja Mario Protulipac.

Manifestacija je dobra prilika za upoznavanje, druženje, razmjenu ideja, ugovaranje poslova itd. Ideja je da se skup održava jednom godišnje i s vremenom preraste u prepoznatljivi brend Veleučilišta u Karlovcu, ali i samog grada Karlovca. Nedostatak konferencija ove tematike u Hrvatskoj, posljedična velika zainteresiranost pivara, aktualnost problematike i planirana usmena izlaganja jamstva su da će skup biti dobro posjećen i uspješan.