Ovogodišnji automobilistički spektakl WRC Croatia Rally održat će se od 18. do 21. travnja. Najbolji rally vozači današnjice vozit će dionice kroz pet hrvatskih županija – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku te grad Zagreb.

Za WRC Croatia Rally 2024 prijavljeno je 68 posada iz 35 zemalja. Za titulu najboljeg i bodove za što bolji plasman na svjetskoj WRC tablici utrkivat će se: prošlogodišnji pobjednik, Velšanin Elfyn Evans, osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville te mladi Francuz Adrien Fourmaux.

Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Evans će braniti pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde. Ne treba zaboraviti ni Tanaka, Katsutu, Fourmauxa… Sve su to sjajni vozači koji će brojnu publiku držati napetom od prvog do posljednjeg zavoja, istaknuo je u svojoj najavi ovogodišnjeg WRC Croatia Rallyja predsjednik organizacijskog odbora Daniel Šaškin.

Od Hrvatskih vozača na Croatia Rallyju gledat ćemo: Viliama Prodana, Jana Pokosa, Slavena Šekuljicu, Tomasa Hrvatina, Željka Magličića, Igora Mandića i Igora Tomljanovića.

Očekivanja organizatora i ove su godine, s razlogom, velika. S više od 300 tisuća gledatelja u 2022. godini, već je u prošloj 2023. ta brojka narasla na impresivnih 400 tisuća gledatelja koji su pratili utrku uživo na brzinskim ispitima. Istovremeno, više od 88 milijuna gledatelja širom svijeta pratilo je prošle godine utrku i prekrasne kadrove iz različitih dijelova Hrvatske uživo putem televizijskih i internetskih prijenosa.

Vrijednost događaja za Republiku Hrvatsku i lokalne zajednice potvrđuju i rezultati stručne studije o socio-ekonomskim utjecajima WRC Rally Croatia na prostor Središnje Hrvatske koju je za posljednje dvije godine izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U 2023. godini Croatia Rally generirao je najmanje 151,5 milijuna eura ukupnih ekonomskih učinaka, što je porast od čak 44 % u odnosu na 2022. godinu kad su ekonomski učinci procijenjeni na 105 milijuna eura.

U ime Ministarstva turizma i sporta želim iskreno čestitati organizatorima na izvanrednoj hrabrosti koju su pokazali od samog početka WRC-a u Hrvatskoj, prije četiri godine pa sve do danas. Važnost i utjecajnost ovog natjecanja za Republiku Hrvatsku ne može se osporiti, što jasno potvrđuje činjenica da je Ministarstvo već unaprijed predvidjelo financijski plan za sljedeće godine. Ovo natjecanje zasigurno predstavlja jedno od najznačajnijih samostalnih događanja, možda čak i najznačajnije, u Republici Hrvatskoj. Raduje nas saznanje da su u tijeku pregovori za sljedeći ciklus, što jasno ukazuje na to da se Hrvatska promovira kao sigurna destinacija, kao izvrstan organizator, te šalje poziv svima da posjete našu zemlju, obećavajući im ugodan, lijep i siguran boravak, naglasio je državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak.

Dnevne ulaznice i Rally propusnice za WRC Croatia Rally 2024 već su prodaji. Dnevne i komplete ulaznica za sve dane moguće je besplatno zamijeniti za odgovarajuće akreditacije/propusnice koje omogućuju pristup zonama tijekom brzinskih ispita te slobodan ulaz u službeni servisni park tijekom cijelog WRC Croatia Rallyja. Cijena dnevne ulaznice je 20 eura, a Rally propusnice 50 eura. Ulaznice za WRC Croatia Rally 2024. već su u prodaji. Ne propustite i zagrijavanje za WRC spektakl – veliki nagradni natječaj u kojem, uz ostale vrijedne nagrade, možete osvojiti i vožnju u WRC trkaćem automobilu s jednim od profesionalnih vozača.