Kulturno-umjetničko društvo „Lipovac“ Generalski Stol jedno je od mnogih KUD-ova koje se bavi njegovanjem domaćih kulturnih tradicija. Povodom skorašnjeg Uskrsa članovi su predstavili pisanice oslikane po tradicionalnim načinima njihova kraja. Prije nego što su se posvetili sadašnjim manjim pisanicama, pomno su istražili prijašnje uskrsne običaje kako bi što vjernije očuvali tradiciju.

-Bazirali smo se na dio od Cvjetnice do samog Uskrsa. Cvjetnica nam je bila interesantna zbog nošenja cvjetnih grančica u crkvu na blagoslov, a svaka grančica je imala simboliku u narodu. Dakako, tu je i umivanje djevojaka s vodom u kojoj su bile potopljene latice cvijeća na taj dan. Tako smo dolazili polako do Uskrsa, a već iza Cvjetnice počele su se izrađivati pisanice, rekao je tajnik i jedan od osnivača KUD-a Lipovac Generalski Stol Petar Malović.

Tradicijski način izrade pisanica na području Generalskog Stola je bojanje perom i voskom te oslikavanje jaja borovim grančicama, jaglacima ili ljubičicama. Bojanje je isključivo u prirodnim materijalima.

-Kasnije, malo dugotrajnijim radom, dolazili smo do novih spoznaja, pa smo vidjeli da voskom možemo napraviti pisanicu u višebojnom obliku. Sve je to krenulo od jednostavnih oblika da bi danas naše voditeljice to dovele do savršenstva, detaljno oslikavajući cvjetne motive i bojajući ih u raznim bojama da bi se na kraju otapanjem voska dobile lijepe slike koje imamo na ovim jajima, objasnio je Malović.

Prije su se koristila isključivo veća kokošja jaja, no članovi KUD-a Lipovac prebacili su se na manja jaja takozvanih „kokica cverglica“. Takva jaja imaju intenzivniju bijelu boju i teže ih je oslikati, zbog čega su i atraktivnija.

-Dosta je komplicirano, ne može se reći da nije jer izrada jedne ovakve pisanice s više motiva i detalja zahtijeva i po 2 sata rada. To je dosta vremena, a zna se i dogoditi da, kada se potpuno napravi i treba skidati vosak, jaje uslijed nečega jednostavno ne primi boju do kraja. Tada ostanu pjegice i to više nije ono što ste htjeli postići u tom radu, izjavio je Malović.

Trenutno samo dvije članice KUD-a Lipovac oslikavaju jaja. Premda je prije par godina u sklopu etno izložbe održana radionica oslikavanja jaja na kojoj je bilo zainteresiranih, nisu se zadržali jer se za izradu pisanice treba ozbiljno prihvatiti posla.

-To je veliki trud i treba puno vremena. Mislim da je mladima danas puno lakše staviti neki listić koji će nalijepiti na jaje, pa staviti u čarapu i umočiti u boju da dobiju obris lista, peršina ili trave, ili da stave gotovu naljepnicu. Danas se pisanice rade u raznim tehnikama, a negdje je i tradicija struganja jaja. Kod nas to nije slučaj i zaista je niz načina izrade pisanica, zaključio je Malović.

Na sam Uskrs u košarama se nekoć nosilo jelo na blagoslov, pa čak i same pisanice. Djevojke su momcima koji su im se sviđali poklanjale pisanice zamotane u rupčićima. Mnogi od tih običaja su danas zaboravljeni, ali zadržalo se slikanje jaja za Uskrs. Članovi KUD-a Lipovac vještinu izrade pisanica su posebno usavršili, a svatko željan domaćih, ručno rađenih pisanica u ovo blagdansko vrijeme može također krenuti s izradom vlastitih pisanica.