• March 30, 2024
  • Dora Gornik
  • 0

Od prošle godine i priprema za potpisivanje koalicijskog sporazuma umirovljeničkih stranaka, “Umirovljenici zajedno” naglašavaju da su upravo umirovljenici ti uz čiju podršku izlaze na parlamentarne izbore i samostalnim su listama u svih 10 izbornih jedinica potvrdili svoju vjerodostojnost.

Svim biračima u VII. Izbornoj jedinici nositeljica liste za VII. i.j. Vesna Horvat poručuje da jedino koalicija „Umirovljenici zajedno“ izlazi na parlamentarne izbore s jasnim programom za umirovljenike – inzistirajući na promptnom povećanju mirovina, na prvoj radnoj sjednici Sabora, stoga upravo od umirovljenika očekujeu najveću podršku.

Pri tom naglašavaju i da kao interesna opcija – koalicija mogu i trebaju surađivati sa svakom Vladom koja dobije podršku birača, ali da ne žele i neće biti ničiji „privjesak ili žetončić“.

Koalicija Umirovljenici zajedno ima najjačeg koalicijskog partnera – umirovljenike!

Smatraju kako uz umirovljenike dobar razlog za iskazivanje podrške imaju i osobe sa invaliditetom, radnici i studenti – koji su također sa nekoliko točaka obuhvaćeni njihovim programom. Ističu kako svima treba biti jasno da bez njihovih zastupnika u Hrvatskom saboru sve navedeno iz njihovog programu neće biti moguće realizirati. 

Svojim prijedlozima žele povećati prosječne mirovine koje su cca 42% u odnosu na prosječnu plaću na 60% prosječne plaće odnosno na 720 €.  Uz dovoljan broj zastupnika tvrde kako će taj prijedlog biti na dnevnom redu već prve radne sjednice Hrvatskog sabora nakon parlamentarnih izbora.

Smatraju da najmanja mirovina ne može biti manja od iznosa koji se dobije množenjem broja godina radnog staža sa 20 €. Ako je izračun povoljniji za umirovljenika onda se primjenjuje izračun mirovine na bazi 75-80% neto plaće kroz njegovih 10 najboljih godina. Uz navedeno traže i ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života i usklađivanje mirovina na bazi 100% povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća.

Koalicijom umirovljeničkih stranaka žele motivirati umirovljenike da glasaju za svoju stranku.

-Stoga tražim podršku od stotina tisuća osiromašenih umirovljenika kako bi udruženim naporima pobijedili rastuće siromaštvo u koje ih sve više upada. Godinama upozoravamo na pogubnost politika koje se provode uz podršku kvazi umirovljeničkih predstavnika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe koji su umirovljenike gurnuli u nikada teži položaj. Ni sada se ti „borci“ nisu usudili izaći samostalno na izbore, kao ni priključiti umirovljeničkoj koaliciji, već su se kao privjesci ugurali na tuđe liste. Jedini jamac boljeg statusa za umirovljenike je koalicija  UMIROVLJENICI ZAJEDNO koja traži podršku od 310 tisuća onih koji primaju minimalnu mirovinu, 200 tisuća penaliziranih umirovljenika i 200 tisuća onih s obiteljskim mirovinama, piše nositeljica liste za VII. i.j., Vesna Horvat, dipl.polit.