Uskrs ili Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjeg najveća je kršćanska svetkovina, proslava Uskrsnuća Isusa Krista.

Drugi naziv, Pasha, češći je u povijesnim konotacijama. Hebrejska riječ pasah značila je prolaz. Uskrs se u romanskim jezicima naziva ovim oblikom. Naziv Vazam osim Uskrsa obuhvaća i cijelo Vazmeno trodnevlje – Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, ali često se sodnosi samo na nedjelju – Uskrs.

Nedjelja na koju se slavi svetkovina Uskrsa računa se četrdeset dana od Pepelnice. Tih četrdeset dana čine korizma i Vazmeno trodnevlje koje prethodi samoj svetkovini Uskrsa. Državni je praznik i neradni dan u brojnim kršćanskim zemljama, tako i u Hrvatskoj.

Nekoć je Uskrs smatran savršenim trenutkom krštenja stoga se na toj misi novi članovi pridružuju Crkvi, a stari članovi obnavljaju zavjete. Na samu nedjelju se pjevaju veselije i svečanije pjesme te slavi samo uskrsnuće.

Običaj bojanja pisanica odvija se u vrijeme Uskrsa, a one su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje.