Proljetni sportski tjedan u organizaciji Karlovačke športske zajednice održat će se za vrijeme uskrsnih školskih praznika, od 2. do 6. travnja.

U ovogodišnji program uključio se velik broj karlovačkih sportskih klubova. Djeca osnovnih škola dobit će priliku uključiti se u niz sportova – od onih popularnih poput nogometa i rukometa, do malo manje poznatih poput golfa, mačevanja, streljaštva i brojnih drugih.

Želja nam je na taj način otvoriti mogućnost da svatko proba neki od sportova, s obzirom na svoje sklonosti, želje i predispozicije. Nije cilj ovog programa samo postizanje rezultata, već i odmaknuti djecu od poroka suvremene civilizacije, od sjedilačkog načina života, od ekrana i dati im usmjerenje ka zdravijem načinu života, objašnjava predsjednik Karlovačke športske zajednice Željko Šančić.

Proljetni sportski tjedan prvi puta se održao 2016. godine, a osim što se svake godine uključuje sve veći broj sportskih klubova, brojna djeca odlučuju se zadržati u pojedinim klubovima, u kojima potom ostvaruju značajne rezultate.

Kad smo počeli 2016. godine, jedno dijete prijavilo se u Mačevalački klub “Karlovac” da proba kako to izgleda. Riječ je o Davidu Kruheku koji se mačevanjem još uvijek bavi i ostvaruje rezultate na međunarodnoj razini. Ovakva jedna mogućnost da svatko proba sebe negdje ima i svojih pozitivnih epiloga, dodaje Šančić.

Sjedilačke navike i život u virtualnom svijetu odražavaju se negativno na tjelesno i psihičko zdravlje – opadaju motoričke sposobnosti, raste broj djece s viškom kilograma i nepravilnim tjelesnim držanjem, što je poželjno sprječavati već od najranije dobi. Glavni cilj Proljetnog sportskog tjedna je djecu odvratiti upravo od računala, mobitela i televizora i uključiti ih u sport.

Detaljan program donosimo u nastavku.