Karlovačka županija će dva tjedna prije održavanja najvećeg sportskog spektakla u Hrvatskoj ikad – utrke WRC Croatia Rally – treću godinu zaredom ugostiti brojne domaće i inozemne vozače na 3. Quattro River Rallyju, Karlovac 2024. Vozeći se uz sve četiri rijeke vozači i gledatelji će imati priliku uživati u prekrasnim prirodnim i kulturnim ljepotama srca Hrvatske, posebno na shakedownu uz fascinantan stari grad Novigrad na Dobri. Ovo međunarodno zonsko prvenstvo i prvenstvo Republike Hrvatske u rallyju predstavlja sjajnu priliku za sve vozače, ali i gledatelje željne adrenalina.

Prve godine imali smo 48 vozila na startu, prošle godine 61, ove godine ukupno 95 vozila. Očito nešto jako dobro radimo kad je tako velik interes za Karlovačku županiju i za ceste po Karlovačkoj županiji za ovaj rally koji više nije samo lokalni rally već je prerastao granice Republike Hrvatske, pa tako ove godine imamo vozače i posade iz 18 zemalja svijeta, Vladimir Golub, predsjednik AK Delta.

Na konačnoj listi nalazi se 87 posada, jer su 2 odustale. Dodatnih 6 posada bodovat će se za Kup povijesnih automobila. Vremenska prognoza za vikend trebala bi biti dobra uz 27 celzijevih stupnjeva, pa će gledatelji bezbrižno moći uživati.

Očekujemo i ove godine velik interes ne samo naših sugrađana već i dolazak stranih i domaćih gostiju i posjetitelja, jer ovakvi događaji u principu stavljaju Karlovac kao važnost na turističkoj karti Europe, ali isto tako daje jednu novu dimenziju prepoznatljivosti grada Karlovca, Daniela Peris, predstavnica Grada Karlovca.

Rast prijava u odnosu na prošlu godinu dokazuje da je organizacija prethodnih godina bila zadovoljavajuća, a ceste u Karlovačkoj županiji uvijek su interesantne stranim vozačima koji se tek upoznaju s istima.

Možete vi u organizaciji neke stvari predlagati, no međutim, posade, odnosno natjecatelji su ti koji valoriziraju to jeste li uspjeli ili niste. Ovo smatram iznimnim uspjehom. Ponosan sam da s takvim velikim brojem posada startamo rally sezonu i ja se iskreno nadam da ćemo tim tempom nastaviti do kraja ove sezone, Robert Markt, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Sreću svim vozačima poželio je i Slaven Dedić, direktor Croatia Rallyja, koji tvrdi kako je ovo 3. izdanje zapravo početak natjecateljske sezone. U odnosu na prethodne dvije godine, došlo je do pojedinih promjena.

– Prvo, promijenili smo mjesto svečanog starta i cilja radi radova koji se odvijaju u samom centru Karlovca i radi onih koji su predviđeni da se odvijaju, pa su onda na ovom parkiralištu preko puta kod dvorane svečani start i cilj u subotu i nedjelju. Start je u 13 sati. Cilj je u 16 sati, za prvo vozilo, naravno, Mato Šebalj, pomoćnik direktorice 3. QRR-a.

Dodana je još jedna staza koja se vozi na području Tounja prema Slunju.

– Brzinski ispiti u nedjelju koji se voze na stazama na kojima i WRC 2 tjedna kasnije, voze se samo u suprotnom smjeru. FIA nam je to odobrila. Mi smo to iskoristili, dodaje Šebalj.

Shakedown se naplaćuje – 3 vožnje 50 eura plus 25 eura još 2 vožnje.

– Mi smo već ove godine odvozili 2 makadamska rallyja. Nismo tako reći ni imali pauze, jer smo imali još i par makadamskih rallyja na kraju prošle sezone, tak’ da nije bilo baš puno vremena za pripremu auta, Nenad Lončarić, natjecatelj.

– Prvi QRR završili smo na 1. prolazu na krovu. Drugi smo pobijedili klasu. Vidjet ćemo sad 3.. Vozi se kontra smjer, tako da su brzinci skoro pa sasvim nama svima novi. Da, auto je spreman. Meni ovo isto nije početak sezone. Već smo odvozili jednu utrku, trening utrku u Italiji, Jan Pokos, natjecatelj.

Cjelokupan program možete ponaći na web stranici: https://akdelta.hr/qrr/