Nakon provedenih radionica tijekom zimskih praznika, u sklopu Đačkih proljetnih dana Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac organizirala je novu radionicu robotike „Microbit, Boson, Maqueen Plus i micro: Maqueen“. Radionica je namijenjena djeci koja proljetne praznike mogu iskoristiti za učenje programiranja Micro:bit mikroračunala, korištenje dodataka i izradu vlastitog jednostavnog robota.

S obzirom da su došli novi učenici, radimo sve isto kao na prošloj radionici, odnosno osnove Microbita, a kada savladaju osnovni dio, onda idu Boson i Maqueen, to je mali robot koji se isto programira kao Microbit. Microbit je osnovna komponenta koja se poslije ubacuje u komplet Boson i komplet Maqueen. Kada nauče programirati Microbit, već znaju 50% programiranja na Bozonu i Maqueenu, objasnio je informatičar GK IGK Karlovac Mario Škrtić.

U zadnjih par mjeseci na radionice robotike dolazi sve više djece. Djeca isprva nauče programirati malu pločicu, a nakon desetak sati programiranja nauče programirati robote sa senzorima za kretanje u prostoru.

Imamo i dva 3D printera za koje, s obzirom da se radi o relativno sporom procesu, ne prakticiramo upotrebu na samim radionicama. Djeca koja su najupornija i koja najduže idu na radionice dolaze u prigodu da i sama nešto na 3D printeru, ali za to treba puno učenja i strpljenja. Ne može se odmah naučiti raditi s 3D printerom jer je dosta zahtjevna tehnologija, dodao je Škrtić.

Pojedina djeca izrazila su želju da podijele svoje dojmove.

Nije mi prvi put ovdje na radionici, idem svake subote i svašta naučimo. Naučio sam programirati na Microbitu, Maqueen Plusu, to je robot i na Maqueen Lightu. Na početku je teže, ali nakon nekog vremena naučimo da to nije toliko teško i sve postaje lakše, tako da sada već sve znam. Naš voditelj Mario nam je već isprintao svašta i to me zanima, rekao je da ćemo i mi samo nešto raditi na 3D printeru i strojevima, objasnio je Ignacio.

Dobio sam neke stvari iz 3D printanja, dosta znam raditi na internetu i sve je zabavno. Prijateljeva mama ili moja mama nas tu doveze i uvijek se zabavljamo, rekao je Matej.

Za danas očekujem sve i svašta, da ću puno naučiti. Nisam još radio s robotima ili programirao, podijelio je Vito.

Ovo mi je prvi put na radionici i jako se veselim. Prije sam slušao o robotici, ali ne znam hoćemo li to raditi danas. Došao sam s prijateljem Vitom, ovo je fora i treba doći, zaključio je Lovro.

Radionica robotike trajat će svakog dana ovog tjedna do vikenda po sat vremena, a svaka počinje od 11:30 sati. Može se prijaviti još djece, ali to bi onda trebala učiniti najkasnije sutra jer radionica neće počinjati ispočetka. Za one koji propuste trenutne termine ili žele naknadno sudjelovati mogu doći u subotnjim terminima ili za vrijeme ljetnih praznika od početka srpnja.