Udruga „Frendofon“ i ove godine u sklopu „Festivala autizma“ organizirala je tradicionalnu „Frendofonijadu“ – inkluzivno druženje za djecu. Današnje druženje zamišljeno je u dva dijela –natjecateljski dio s različitim igrama, potragom za blagom i likovnom radionicom te onaj opušteniji dio, uz koncert koji su pripremili polaznici Glazbenog centra „Buka“.

Kako je nama zapravo primarni cilj edukacija društva, tako smo organizirali i ovo događanje za djecu, kako bismo spojili djecu urednog razvoja i onu s teškoćama u razvoju. To je zapravo najbolja edukacija, gdje iskustvom u igri učite kako se družiti i prihvatiti različite i da djeca vide kako svi zajedno mogu sudjelovati u zabavnim aktivnostima, objašnjava tajnica Udruge „Frendofon“ Jasmina Kundić.

Djeca su se podijelila u dva tima, udružila snage i kroz igre koje su, uz pomoć asistenata, sami osmislili, pokušala što brže izvršiti zadatke i osvojiti bodove.

Danas sam sudac igara. Igre su zabavnog karaktera i natjecateljskog duha. Cilj je naravno dobra zabava, animacija i da ovaj prekrasan sunčani dan provedemo u inkluziji i igrama, dodaje asistent i animator u Udruzi „Frendofon“ Martin Bosiljevac.

Inkluzivni centar Udruge „Frendofon“ mjesto je sigurnosti, susreta i druženja djece i mladih s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

-To je nama spas jer možemo otići na posao, odraditi svoje aktivnosti, dok su djeca ovdje zbrinuta i oduševljena aktivnostima. Moje djevojčice jako vole dolaziti, zaključuje majka Danijela Lorković.

Udruga „Frendofon“ u Karlovcu „Festival autizma“ organizira od 2019. godine, čime nastoji educirati širu zajednicu o autizmu, odnosno prikazati kako autistične osobe s dobrom podrškom mogu razviti svoje potencijale i uključiti se u društvo.