Svaki umjetnik vezan je uz kraj iz kojeg potječe, a razvijanje kreativnog identiteta i oblikovanje umjetničkog stila često ovisi upravo o tom elementu okolnosti. Hrvatski akademski slikar Krešimir Nikšić koji već nekoliko godina živi i stvara u Ladvenjku pokraj Karlovca pripremio je izložbu slika pod nazivom „Srž je početak“ i upravo je ta izložba usko povezana sa Sincem – mjestom njegovog djetinjstva. U petak, 12. travnja u 19 sati Krešo će svoja eminentna djela prikazati upravo u Otočcu, u Muzeju Gacke, a izložba će biti otvorena sve do 08. svibnja.

Krešimir Nikšić rođen je 1961.godine u Zagrebu, a slikarstvo je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Jedan je od najcjenjenijih hrvatskih umjetnika, iza njega su čak tri likovne monografije koje sadrže kritike najeminentnijih likovnih kritičara, a životne okolnosti prije nekoliko godina dovele su ga upravo u Karlovac gdje je nastavio raditi i stvarati predivna djela.

Naziv izložbe „Srž je početak“ osmislila je Krešina supruga Marijana, a ideja je bila napraviti presjek radova od ranih dana pa sve do danas te tako prikazati krug jednog umjetnika, načine na koje je stvarao. To nije klasična retrospektiva, ali jest presjek tehnika, figuracije, apstrakcije i formata, od minijatura do velikih platna.

Izložba se sastoji od 12 slika i pet skulptura, a djelo koje najdalje datira je prikaz Gacke, odnosno „Noćni pejsaž“ nastao tehnikom tuša 1981.godine. Riječ je o jedinom monokromatskom djelu koje će Krešimir predstaviti na izložbi i zbog toga se posebno ističe.

04. listopada ove godine Krešimir Nikšić u Muzeju Domovinskog rata na Turnju predstavit će nešto na čemu radi posljednje četiri godine. Sliku koja ima posebnu simboliku i koja će zasigurno kod mnogih ljudi izazvati duboka promišljanja i emocije.

Riječ je o jednoj antiratnoj slici koja može biti izložena bilo gdje u svijetu. Nije usko vezana samo uz ovaj kraj. Nikoga ne vrijeđa, ali poziva na duboko promišljanje. Prikazuje vrijeme i svijet u kojem živimo, a poseban naglasak je na ratu, odnosno na onome što rat donosi i odnosi, istaknuo je Krešimir.