Potpisani su ugovori o financiranju rekonstrukcije i uređenja osnovnih škola s područja Karlovačke županije koje sudjeluju u eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“.

U programu sudjeluju četiri osnovne škole s područja Karlovačke županije – OŠ Draganići, OŠ Katarine Zrinski Krnjak, OŠ Josipdol i OŠ Eugena Kvaternika Rakovica. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovale su ravnateljice škola, županica Martina Furdek-Hajdin i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je istaknuo kako su ove škole svojevrsni pioniri prelaska na cjelodnevnu nastavu.

Ovaj sustav bi u Republici Hrvatskoj trebao zaživjeti kroz četiri godine. Karlovačka županija zaista vrhunski prati ono što mi u Ministarstvu objavimo i ti programi bi tako trebali ići i svugdje drugdje. Mi ćemo naravno i dalje pomno pratiti i podupirati ovaj program, koji je dobio velike pohvale stranih komisija i same Svjetske banke iz koje se financira glavnina ovog programa i koja ga želi preslikati i na neke druge zemlje, objašnjava Fuchs.

Županica Martina Furdek-Hajdin ponosno je istaknula kako sve osnovne škole kojima je županija osnivač, odnosno školama izvan grada Karlovca, djeluju u jednoj smjeni, izuzevši jednu u Ozlju i jednu u Ogulinu. Plan je jednosmjensku nastavu realizirati u svim osnovnim školama, očekivano do 2026. godine.

Svako ulaganje u obrazovanje i školu je ulog u mlade, najveći kapital svakog društva pa tako i našeg u Karlovačkoj županiji. Kruna tog ulaganja nisu samo zgrade, već treba ulagati i u opremu, a posebno i u ljude i u program koji naša djeca pohađaju jer to je kapital koji mi možemo ostvariti, a smatram da je to upravo program cjelodnevne škole, poručila je županica Martina Furdek-Hajdin.

Ravnateljica OŠ Draganići Marica Jurčić istaknula je kako će se za početak sanirati vanjsko sportsko igralište, a zatim poboljšati klimatizacijski uvjeti i pripremiti prostor za opremanje radnih kabineta za učitelje. Svim osnovnim školama uredit će se kompletna unutrašnjost. U OŠ Draganići uložit će se oko 106,4 tisuća eura, OŠ Josipdol gotovo 200 tisuća eura, a u OŠ Krnjak oko 58 tisuća eura, a rekonstrukcije će biti dovršene unutar 3 mjeseca.