Stigao je najsretniji trenutak za 342 studenta karlovačkog Veleučilišta. Jučer je održana 82., a danas 83. svečana promocija za sve smjerove uključujući dislocirani studij sestrinstva Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Studentsko vrijeme brzo im je proletjelo, a nama su otkrili kako im je bilo biti studentom Veleučilišta u Karlovcu.

Veoma poučno i plodonosno. Vjerujem da je veoma isplativo biti ovdje student. Puno toga sam naučio ovdje, Marin Katić, diplomski studij strojarstva.

Oduvijek mi je bilo to zanimljivo tako da mi je to i došlo kad sam birala studij. Zadovoljna sam i stvarno mi je bilo jako lijepo. To je bio jedan od boljih izbora, Aleksandra Rkman, prijediplomski studij strojarstva.

Na Veleučilištu u Karlovcu završio sam prve tri godine kao i ove dvije. Vrlo je zanimljivo, dinamično i usudio bih se reći ugodno za studiranje, Dominik Joha, diplomski studij strojarstva.

Neki od njih su morali uskladiti studentske, poslovne i obiteljske obaveze. Bilo je teško, ali onaj tko vjeruje u sebe, sve može.

Bitni su upornost i volja, a ovo drugo mislim da ne postoji da netko nešto ne moža završiti. Sad sam upisala dalje. Idem riješiti diplomski. Već radim, ali još jedna diploma nije na odmet, izjavila je Aleksandra.

Najviše ću biti zahvalan svojoj obitelji, ženi i djeci što su istrpjeli ove prve tri godine pošto nisam bio najažurniji. Oni su najviše iznijeli to. Čovjek se svemu prilagodi. Uvijek u životu ima nekih lakših i težih trenutaka, ali u konačnici nije predstavljalo veliki problem, dodaje Dominik.

Trenutno radim u struci tu u lokalnoj tvrtci u Karlovcu. Nastavit ću tu trenutno raditi, a možda ću u budućnosti otvoriti i nešto svoje, mišljenja je Marin.

Studentu Marinu pripala je čast da u ime svih studenata održi govor na promociji te zahvali svim profesorima i kolegama na neizmjernoj podršci. Na kraju su svi s ponosom preuzeli svoje diplome i s osmijehom na licu bacili studentske kapice. Po novom Zakonu Veleučilište će morati ranije izdavati diplome, pa će ujedno i promocije biti češće.

– Nama se čini jako dobro, jer ovaj naš prostor Atrij znanja kao da je stvoren za to. Studenti se vole nakon promocije zadržati u njemu, malo se pofotkati i vidim da su i roditelji, rodbina te sami studenti koji su promovirani jako zadovoljni i sretni, Ivan Štedul, dekan Veleučilišta u Karlovcu.

Dekan Štedul zahvalan je Gradskom kazalištu Zorin dom na dosadašnjoj suradnji u vezi održavanja promocija, no kaže da su studenti ipak sretniji što posljednjih godina mogu preuzeti svoje diplome upravo u Atriju znanja. U najavi su i novi smjerovi.

To je diplomski studij mehratonike koji je već u popriličnoj fazi gotovosti. Zatim studij sestrinstva želimo preuzeti skroz da bude naš, da ga ne izvodimo kao dislocirani studij i to je studij programskog inženjerstva. Razmišljamo u najnovije vrijeme da uđemo i u područje nutricionizma, ali to je tek stavljeno na razmišljanje.

Veleučilište u Karlovcu nedugo je proslavilo 27. rođendan. Djelatnici se nadaju da će novi smjerovi koji će se uvesti doprinijeti još većoj prepoznatljivosti studiranja upravo u Karlovcu.