Mikrodestinacija Slunj-Rastoke prepoznata je kao najbolje ruralno turističko odredište zbog svojih prirodnih ljepota, ali i kulturnih sadržaja te ugostiteljskih ponuda. Svi posjetitelji mogu obići obližnje mlinove, restorane ili slastičarnice. Upravo u jednoj slastičarnici ponuđene su radionice izrade slastica i proizvoda od brašna.

Za vrijeme korone sama posjeta Rastokama je bila usporena, sve je bilo zatvoreno. Srećom, vraćamo se u prvobitno stanje, a Rastoke želimo prezentirati preko mlinica i svojim radom s brašnom, kruhom i tijestom. Rado se uključujemo na svaki poziv turističke zajednice i bilo koga drugoga, rekla je strukovna učiteljica SŠ Plitvička jezera u Korenici i vlasnica slastičarnice Ivana Živčić.

Djeca iz škole i izletnici koji posjećuju Rastoke podjednako su zainteresirani za radionice. Mogu prisustvovati svi koji pošalju upit za sudjelovanje.

U principu uključim i svoje učenike slastičare koji mi pomažu i prezentiraju. Znaju raditi s tijestom, najčešće radimo štrudlu savijaču ili beskvasni kruh. Zasada smo se bazirali na izvorni štih naših baka koje su radile slastice. Ima i slanih proizvoda, ali slastice su se najčešće nekada radile s brašnom. Radionice su interaktivne i na njima se svi uključuju, a na kraju sve degustiraju i to im je jako zanimljivo. Sve je to još u povojima i još ćemo raditi na tome, pa ne mogu zasada komentirati rezultate.

Upiti za radionice nastavljaju pristizati, a uskoro će na jednoj od njih djeca obići mlinove i mlinice kako bi vidjela na koji način se proizvodi brašno i same proizvode od brašna. Na području Rastoka nekoć se najčešće radio beskvasni kruh koji je ljudima zanimljiv zbog samog naziva i mješavina više vrsta žitarica u njemu. Nema kvasca, ali je takva vrsta kruha nutritivno bogata i zdrava.

Štrudlafest je primjer suradnje koja se razvila na području Karlovačke županije gdje se uključuju svi ugostiteljski objekti. Nadam se da će tako biti i za ostale proizvode te da ćemo naći još manifestacija. Imamo Dane kruha na području Rastoka jer tu imamo mlinice, ali možemo ih uključiti kroz sve objekte na razini županije, zaključila je Živčić.