Lucija Marin je u sklopu 50. Zilika održala radionice za djecu, a nakon radionica je uslijedila i njena samostalna izložba “Unutarnji pejzaži”.

-Lucija je ostvarila odličnu suradnju i komunikaciju s djecom koja su bila oduševljena. U jednoj radionici su kreirali tople šarene džempere gdje su ih sve stavili na kup i razmijenili vlastite radove, dok je druga radionica bila o Unutarnjim pejzažima. Djeci se to jako svidjelo jer prije nisu imali prilike raditi tako nešto, oni vole isprobavati nove stvari i imati slobodu u kreiranju, rekla nam je Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

Lucija je inače kiparica koja se okušala u području slikarstva i poezije. Prvo su nastale pjesme koje su nastale intuitivno i spontano, a nakon toga je radila slike. Pjesme su uvezene u slike koje su ručno oslikane i tako su postale integralnim dijelom završnog proizvoda.

-Slike su nastajale tijekom posljednje dvije godine. Pisanje pjesama i izrađivanje slika za mene su bili meditativan proces. Odlučila sam ručno vesti platna jer i to smatram meditativnim procesom i ostati u toj sporosti trenutka i dati maksimalnu pažnju svakom potezu i ubodu igle, rekla nam je Lucija Marin, akademska kiparica.

Lucija je sada prvi puta izlagala u sklopu Zilik kolonije i istaknula kako joj je zaista drago što je imala priliku surađivati s djecom. To je bilo njeno prvo pedagoško iskustvo, a kako nam je sama istaknula bilo im je izvrsno.

-Izložba je vrlo zanimljiva, jedna od najosobnijih ciklusa umjetnice gdje je kroz poeziju podijelila sjećanja, uspomene i prethodna iskustva i sada ih dijeli s javnošću, dodala je Sonja.