Prirodoslovna škola Karlovac ove godine upisivat će četiri programa: tehničar nutricionist, agroturistički tehničar, cvjećar i poljoprivredni gospodarstvenik, kojim se nadaju privući učenike koji već imaju ili planiraju osnovati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Novost je i kako ove godine neće upisivati dosad popularni smjer veterinarskog tehničara, koji se pokazao suficitarnim.
Unatoč tome što je riječ o trogodišnjem smjeru, cvjećar je u Prirodoslovnoj školi Karlovac iznimno popularan. Maturantica Gabrijela Mihalić oduševljenje svojim smjerom nije skrivala, a otkrila nam je i kako joj je san otvoriti vlastitu cvjećaru, što i planira odmah po završetku škole.
–Oduvijek volim raditi sitnice i izrađivati nešto, htjela sam upisati neki kreativni smjer, a cvjećar mi je bio prvi izbor. Naučila sam jako puno, izrađivati bukete, kitice, kutke za slikanje. Na praksi sam često odrađivala i svadbe. Smjer bih preporučila jer je jako kreativan i puno toga se radi. Predmeta nema puno i nisu teški, ali svejedno treba učiti.
Agroturistički tehničar spoj je poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma. Osim poljoprivrednih osnova, uči se i o poljoprivrednim strojevima i primjeni suvremenih tehnologija u uzgoju biljaka i životinja te još mnogo toga.
–Od malena su nas zanimale biljke i poljoprivreda, kojom smo se i bavile pa smo odlučile upisati ovaj smjer. Školsku praksu obavljamo u našem vrtu, sadimo presadnice, uzgajamo voćke i povrćarske kulture, a ugostiteljsku praksu obavljamo u restoranu. Smjer je poučan i otvara mogućnosti za daljnje školovanje. Nakon srednje škole želja nam je upisati Agroturistički fakultet, kažu Iva Luić i Gabrijela Štefanac, učenice agroturističkog smjera.
Tehničar nutricionist jedan je od najpopularnijih smjerova, a Mihaela Brzanin odlučila ga je upisati iz ljubavi prema kemiji i znatiželje o prehrani i prerađivanju hrane. Svoj smjer potencijalnim učenicima preporučila bi jer će se, ako ništa, barem dobro najesti, uz poruku neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana!
–Uz opće predmete imamo praksu koju vršimo i u kuhinji i u laboratoriju. U prva dva razreda baziramo se na konzervaciju hrane, u trećem već počinjemo raditi proteinske pločice, shakeove i to, a u laboratoriju se baziramo na mikrobiologiju i proučavanje hrane.
Osim atraktivnih smjerova, Prirodoslovna škola Karlovac može se pohvaliti i jednom od najaktivnijih učeničkih zadruga – “Rode”. Zadruga postoji od 2001. godine, a broji 22 aktivna člana, koji se bave, kako kažu, svime i svačime.
–Učenička zadruga ima šest sekcija: voćarsko-vinogradarsku, meni jednu posebno dragu “šporet volim” gdje radimo tradicijske slastice, zatim cvjećarsko-aranžersku, pedološku u kojoj analiziramo zemlju, “male švelje” u kojoj šivamo ekološki osviještene platnene torbe, jastuke i slično, a tu je i sekcija “sirko” u kojoj radimo naš poznati sir škripavac. Posebno smo aktivni za blagdane i praznike, objašnjava profesorica strukovnih predmeta iz područja poljoprivrede i voditeljica učeničke zadruge, Svjetlana Rogoz-Klasan.
U školi su posebno ponosni i na nedavno otvoreni Regionalni centar kompetentnosti “Panonika”, odnosno novi suvremeno opremljen plastenik za hidroponski uzgoj u kojem svi učenici Prirodoslovne škole Karlovac odrađuju praktičnu nastavu tijekom cijele školske godine, a da pritom ne moraju voditi brigu o vremenskim prilikama, odnosno neprilikama.