-Toliko se loše, poniženo osjećam i nemoćno u 21. stoljeću ovako živjeti u Zvijezdi koja je zaštićeno kulturno i povijesno dobro. Ovdje nigdje oznaka nema da je ovo gradilište, kuda se i kako kretati. Molim vas osigurajte vlasnicima da mogu živjeti jer mi ne možemo umrijeti do 2026. godine do kada je rečeno da će radovi završiti, kazala je tako vidno uzrujana Anita Ivković.

Ivković živi u Tijesnoj ulici broj 1. Ulica je to u koju je inače, dok radova nije bilo, ulaz moguć iz Radićeve ulice ili sa Strossmayerovog trga. Sada tome nije tako, aglomeracija je apsolutno zaposjela svaki mogući prolaz, a ova priča eskalirala je sukobom obitelji Ivković i radnika.

-Radnici tvrde da do svoje nekretnine mogu doći sa strane Strossmayerovog trga. Kako? Ondje su kamioni, radovi traju i ondje na aglomeraciji, na zgradi muzeja. Danas su nas htjeli ponovno zatvoriti ovdje sa strane Radićeve. Znači mi smo u getu, zatvoreni u žicama. Htjeli su nam onemogućiti izlaz i staviti ogradu. Suprug i kći su htjeli to spriječiti, međutim supruga su gurnuli radnici ogradom, isto su to napravili i kćeri. Isto su učinili i jučer kada je kći bila sama. Poslovođa je rekao da se mi moramo maknuti s ovoga mjesta. Pa mi smo stanari, kako bi trebala u kuću, imamo povređenog člana obitelji.

Ivković kaže da su nakon naguravanja u potpunosti zatvorili Radićevu ulicu. Kontaktirali su tvrtku Vodovod i kanalizacija, no pomoć, kako kaže, dobili nisu jer tvrtka u ovome trenutku ne može doći do izvođača.

-Ovdje ne može hitna, ne mogu vatrogasci. Nema oznaka da je riječ o gradilištu, da je opasno. Ova agonija traje više od godinu dana. Onemogućen nam je ulaz u privatno vlasništvo. Početkom prosinca slomila sam ruku ispred vrata jer je bilo nezaštićeno i bila mi je ruka mjesec i pol u gipsu.

Ističe i da su razgovarali sa odvjetnikom jer pomoć moraju potražiti, sami na kraj ne mogu izaći sa situacijama koje je navela.

-Izvođač se ponaša kao da je ovo njihovo, sramota. Mi smo građani drugoga reda. Gdje je kraj ovome? I ono što bih htjela naglasiti, a s obzirom na brojne komentare koje čitam – moja nekretnina nije u lošem stanju. U potpunosti je renovirana, krov i prozori promijenjeni i nema priče o tome da je to zapušteno. Pa za vrijeme potresa nije bilo nikakve štete, i kuće do moje su obnovljene. Ali, zamislite – gospoda od izvođača mene pitaju mogu li štemati moje temelje da bi stavili zdenac za struju. Pa ja to čula još nisam, kaže Ivković.

-Slobodno nas preselite na neko drugo mjesto, nas više nema puno tu. Dajte nam zamjenske nekretnine i kada radovi završe vratite nam naše nekretnine u istom stanju u kakvom su bile prije radova!