Duga Resa postala je filmska pozornica za prvi autorski festival karlovačkog Kina “Edison” – “Festival kaskaderstva – 3, 2, 1 snimaj!”. U dugoreškom amfiteatru kaskaderi su demonstrirali nekoliko akcijskih scena, a svečano otvorenje održat će se od 19:30 sati u samom Kinu Edison.

Ovaj festival je dobar za sve nas koji se bavimo filmom. Prvi put se događa u Hrvatskoj i svi će imati prilike vidjeti nekoliko akcijskih scena koje smo pripremili i kako naš posao funkcionira. Imat ćemo zapaljenje, padove s visine i neke borbe, a na samom otvorenju će biti još jedna zanimljiva borba koja će upriličiti da događaj bude još bolji, rekao je koordinator kaskadera i glumac u filmovima Goran Stjepanović.

Stjepanović je objasnio kako je posao kaskadera izuzetno zahtjevan i da čovjek mora biti tome posvećen, odnosno da osoba mora imati nešto posebno u sebi da bi se time mogla baviti jer posao može biti opasan.

Kaskaderstvu se mora temeljito pristupiti jer nije samo u pitanju naš osobni pristup, moramo zaštititi druge i sebe kako bi sve moglo funkcionirati na visokoj razini. Inače se na svim filmovima i snimanjima doista traži profesionalnost, pa je najvažnije da svaki kaskader bude dobro istreniran, da je skoncentriran i profesionalan. To se dobiva treningom i iskustvom snimanja na filmovima. Za samo otvorenje u Karlovcu smo pripremili borbu koja će se održati na samom početku. Prikazat će se film, a tamo će biti i naši dečki s kojima će se moći porazgovarati i koji će predstaviti svoje ideje i načine funkcioniranja kaskaderstva. Sama akcijska scena na filmu je dosta interesantna, pa svatko tko danas i sutra bude prisutan moći će ispričati zanimljive detalje.

This image has an empty alt attribute; its file name is Zapaljenje-1024x768.jpg

Nešto više o svom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu rekao je jedan od prisutnih kaskadera.

Imam iskustva na pedesetak projekata iza sebe, pa i na Hollywoodskim filmovima. To je zahtjevna profesija koja zahtijeva predanost, treninge, koncentraciju i oprez. Kaskaderom se ne postaje preko noći, puno godina sam bio u borilačkim sportovima, oko 22 godine sam bio u taekwondou. Imao sam demo tim koji je radio akrobatske elemente, ekstremne udarce i nastupe uživo, pa su nas počeli zvati za reklame, spotove i slično. Prvo sam statirao, pa su mi dali neke tekstove kojima sam došao do uloga i na kraju postao kaskader glumac. Došao sam podržati ovaj festival, rekao je profesionalni kaskader Saša Vuk.

Sve kaskade izvode uvježbani profesionalci i iz sigurnosnih razloga posjetitelji ih nikako ne bi trebali pokušavati samostalno izvoditi. Cjelokupan program festivala nalazi se na službenoj stranici: https://stunt-festival.com/