Jagode, limunove korice, razne vrste alkohola i gaziranih pića tajni su sastojci omiljenih koktela, a kako bi oni nastali, potreban je još bolji barmen koji ih priprema. Trgovačko – ugostiteljska škola Karlovac danas je ugostila učenike iz 10 škola s područja Hrvatske na jubilarnom 25. Junior Barmen Cupu. Na terasi Aquatike njih 23 pokazalo je kako to rade pravi majstori.

– Napravit ću Jagodicu Bobicu. Ovo mi je 2. natjecanje. Prvi put sam bila 2. u Bjelovaru, rekla je Ivana Balić, učenica Srednje strukovne škole Marko Babić, Vukovar.

Ja ću pripremiti koktel koji se zove Rega – rega. Zašto Rega – rega? Pošto je Karlovac poznat po žabama i zelene je boje, pa zato Rega – rega. Stavit ću vodku, sirup od jabuke, bosiljka, sok od limuna te tonic, otkrila je Petra Mačinković, učenica Trgovačko – ugostiteljske škole Karlovac.

Kao i u svakom poslu, bitna je profesionalnost no nešto je našim barmenima ipak najbitnije:

– Treba prvo biti nasmijan, siguran u sebe, brz i kreativan, tvrdi Ivana.

– Kao prvo, osmijeh na licu. Osmijeh na licu kupuje sve. Volju i trud za naučiti da bude bolji, mišljenja je Petra.

Ocjenjuju se miris, okus i izgled, ali i pripremni radovi, urednost te završni radovi. U samo 5 minuta moraju napraviti do 50 koraka.

– Ako proliju 1 kap, za to im se oduzima 1 bod. Ako je prolijevanje više kapi, onda su to već 4 boda. E, po tome se ocjenjuje taj stručni rad, izjavila je Zdenka Tomljanović, nastavnica u Trgovačko – ugostiteljskoj školi Karlovac.

Nekoliko učenika predstavilo je slobodni stil u kojem je velik fokus na komunikaciji s publikom koju moraju očarati. Ako se vratimo u prošlost ovakvih natjecanja, na samom početku bilo je izuzetno teško, tvrdi začetnik karlovačkog izdanja Zdravko Mačečević.

– Započelo je sasvim slučajno, jer smo mi 90-ih godina putovali po Opatiji i Rabu. Na Rabu smo imali jedno prijateljstvo. Tamo je bilo jedno veliko međunarodno natjecanje barmena. S obzirom da su to ukinuli, prebacili su u Dubrovnik. Nama je bilo žao to propustiti, takva natjecanja, pa smo odlučili to organizirati u našoj školi.

Uz puno truda i rada, natjecanje je postalo elitno. Prije se održavalo u večernjim satima i u centru grada, a svaka promjena dobro dođe, pa se jubilarno izdanje održalo kod već spomenutog slatkovodnog akvarija oko podneva.