Povodom Međunarodnog dana i tjedna arhiva Državni arhiv u Karlovcu otvorio je izložbu „U planine!“ Planinarenje kao centralna točka ovogodišnjega programa odabrana je zbog niza obljetnica, a na izložbi su prezentirane razne informacije, predmeti i oprema Planinarskog društva Dubovac.  

Međunarodni dan i tjedan arhiva ove su godine posvećeni planinarstvu zbog obilježavanja velikih obljetnica kao što su 150. obljetnica osnutka Hrvatskoga planinarskog društva, 100. obljetnica osnutka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca i 100. obljetnica osnutka Planinarskog društva Vinica iz Duge Rese. Ove je godine Državni arhiv u Karlovcu ostvario suradnju s PD Dubovac gdje je društvo darovalo arhivu dokumentaciju proizašlu iz rada društva tijekom 20. stoljeća koja je najvećim dijelom izložena ovdje. Članovi društva su također velikodušno posudili arhivu za ovu svrhu planinarske predmete i opremu koju će svi posjetitelji moći pogledati. Puno je tu dokumentacije i zanimljivih izložaka koji svjedoče o bogatoj tradiciji i povijesti planinarstva u Karlovcu, rekao je arhivist u Državnom arhivu u Karlovcu Renato Knezac.

Knezac je objasnio kako izložba obuhvaća razdoblje od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina i da se najvećim dijelom odnosi na rad Planinarskog društva Dubovac, odnosno Podružnice Martinščak osnovane 1923. godine.

Imamo vrlo zanimljive dokumente iz tog prvog razdoblja do Drugog svjetskog rata, primopredaju Starog grada Dubovca podružnici na čuvanje i održavanje, što je isto vrlo vrijedno. Tu je i pregršt fotografija, planovi izleta i slični sadržaji koji mogu biti zanimljivi i mladima i starijima. Neki planinari dužeg staža bi se možda mogli i pronaći na tim fotografijama.

Početci planinarstva u Karlovcu sežu još u prvu polovicu 19. stoljeća: 1843. godine karlovačka je književnica Dragojla Jarnević usponom na Okić izvela prvi penjački uspon u povijesti hrvatskog planinarstva.

-Državni arhiv u Karlovcu jedna je od mlađih gradskih kulturnih ustanova koja se od 1960. godine bavi stručnim arhivskim radom, a zamah na širem području postigli smo 1980. godine dolaskom u ovaj prostor. Arhivi se ujedno sve više okreću javnoj djelatnosti i izložbama, a nama se sve sjajno poklopilo jer smo od Planinarskog društva Dubovac preuzeli privatno arhivsko gradivo. Malo jače smo zakoračili u to preuzimanje gradiva koje je jako vrijedan izvor društvenog i kulturnog života određenog grada. To nam je onda poslužilo kao tema izložbe jer smo iz bogatog gradiva izabrali jedan dio koji sada posjetitelji mogu vidjeti, rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Karlovcu Hrvojka Božić.

Izložba je rezultat dosadašnjeg rada Planinarskog društva Dubovac i prikazuje aktivnosti svih karlovačkih planinara kroz povijest. Posjetitelji mogu obići izložbu u arhivu do 30. kolovoza.