Završilo je 7. izdanje međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog eksperimentalnog i hibridnog filma pod nazivom FUSE – Film Under Severe Experiment. Tijekom tri festivalska dana publika je osim u projekcijama filmova uvrštenih u natjecateljski program mogla uživati u raznovrsnom popratnom programu.

Ove godine na festival je pristiglo čak 518 filmova iz svih krajeva svijeta, a selekcijska komisija u sastavu Vedran Šuvar, Eva Basta i Saša Poštić, odabrala je 35 filmova koji su prikazani u natjecateljskom programu 7. FUSE festivala. O najboljim FUSE filmovima u 3 kategorije – FUSE_Grand Prix, Nagradu za najbolji vizualni doživljaj, Nagradu za najbolji zvučni doživljaj – ove godine odlučili su članovi stručnog žirija Mladen Ćapin, Lucija Strugar i Ivor Glavaš.

Nagradu za najbolji vizualni doživljaj dobio je film “Measuring time (15 meters)” autora Jorge Ramireza. Nagradu za najbolji zvučni doživljaj osvojio je Dominic Sambucco za film “Re.Azioni”. Ovogodišnji Grand Prix osvojio je ruski autor Sasha Kozma za film “Macula”.

U obrazloženju odluke stoji “Eksperimentalni je film “Macula” besprijekorno audio vizualno djelo, čvrste i jasne narativne strukture, ritma, ugođaja i autorske poruke. Posveta je to nepoznatim prostorimai nepoznatim ljudima koji su bili negdje i nekad, te koji svjesno ili podsvjesno žive u našim sjećanjima. Dugim statičnim kadrovima, naslonjenim na tradiciju ruske škole igranog filma, tonskim intervencijama, kao i montažnim postupkom “Macula” stvara poseban ugođaj gledanja i percepcije viđenog.”

Posebno priznanje članovi žirija dodijelili su filmovima “Coming Thro The Rye” A. Piriyapokanon i “Runaway From Irena” autorice Irene Antin. Natjecateljski filmovi su dostupni na mrežnoj stranici festival te je online glasovanjem izabran dobitnik Nagrade publike – ove godine to je film autorice Hanieh Yekta “Will The Birds Go To Die In Peru?”.

U popratnom programu, održana je edukativna radionica “Intervencija na crno-bijelu fotografiju” mlade umjetnice i studentice 3D modeliranja, Gabriele Prpić, a radovi nastali na radionici izloženi su u Društvenom centru Prostor(i)ja. Organizirano je online predstavljanje projekta o infrastrukturi eksperimentalnih medija povezanih s festivalom FUBAR u organizaciji Formata C, koje su vodili Dina i Vedran Gligo.

Nakon dodjele nagrada u nedjelju je organizirana prava audiovizualna poslastica, premijerni VJ nastup (ostat će zauvijek upisan kao prvi u povijesti Kina Edison!) španjolskog autora Die! Goldstein, s berlinskom adresom. Die! Goldstein je eksperimentalni audio-vizualni projekt sa sjedištem u Berlinu, čiji je autor Diego Barronal, španjolski skladatelj zvuka, fotograf i video stvaratelj s iskustvom u klasične glazbe i violine. Na otvaranju festivala u petak održana je i karlovačka premijera novog filma redatelja

Damira Čučića “Polako nikuda”, prije kojeg se Damir Čučić obratio publici kratkom video porukom i najavio film. Festivalske fotografije i filmove pogledajte na www.festivalfuse.org i društvenim mrežama festivala. Program provodi Kinoklub Karlovac u suorganizaciji s Kinom Edison. Financijsku potporu pružaju Zaklada „Kultura nova“, Grad Karlovac, Hrvatski audiovizualni centar i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

foto i teskt: Kinoklub Karlovac