Iako je školska godina još uvijek u tijeku, mnogi već sad neveliko razmišljaju o tome koju srednju školu upisati. U Karlovačkoj županiji učenici velik interes pokazuju za gimnazijske programe, a novost je to da će karlovačka Gimnazija u novoj školskoj godini imati čak sedam razrednih odijeljenja. Nastavlja se i praksa održavanja dvojezične nastave.

Odluku o uvođenju novog razreda nije donijela ravnateljica Snježana Štranjgar samoinicijativno već je riječ o nacionalnoj politici, odnosno pristupu kojim se nastoji povećati udio gimnazijalaca u učeničkoj populaciji.

Statistike naime pokazuju da smo daleko ispod europskog prosjeka, stoga je nužno uvoditi svojevrsne promjene.

Naše resorsno ministarstvo nam je dalo vjetar u leđa te smo odlučili taj novi razred oformiti na način da se nastava iz nekoliko predmeta izvodi na engleskom jeziku, istaknula je ravnateljica Štranjgar.

Posljednje dvije godine dvojezični program upisivalo je pola razreda opće gimnazije, a od jeseni će uz tri razreda opće gimnazije na hrvatskom, biti formiran i jedan cijeli razred sa skupinom predmeta na engleskom jeziku.

Učenici su i više nego zainteresirani za ovakav oblik nastave. U prvoj godini održavanja dvojezične nastave, popunili smo 11 od mogućih 14 mjesta, a prošle godine je sve bilo popunjeno. Interes svakako raste, naglasila je ravnateljica.

Što se tiče najpopularnijeg smjera, u karlovačkoj Gimnaziji to je još uvijek opći smjer. Pretpostavka je da učenici i njihovi roditelji smatraju da će se iz opće gimnazije najlakse upisati na neki od željenih fakulteta.