Povodom završetka prvog dijela osposobljavanja pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Karlovačke županije, odnosno vatrogasnog modula za požare otvorenog prostora u Međuresornoj vježbi SIGURNOST 24, Vatrogasna zajednica KŽ-a poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Vježba se održava na otoku Rabu u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini. U vježbi sudjeluju vatrogasne snage Vatrogasnih zajednica Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Istarske i Karlovačke županije.

Tema vježbe je postupanje snaga u slučaju istovremenog požara otvorenog prostora koji se dogodio na otoku i požara na plovnom objektu te koordinacija lokalnih snaga i snaga koje pristižu u pomoć. Jedan od ciljeva vježbe je provjera usvojenih znanja i vještina te operativne sposobnosti vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije sudjeluje u srijedu i četvrtak u vježbi s modulom za požare otvorenog prostora kojeg čini 38 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila. Osim sudjelovanja u vježbi SIGURNOST 24, pripadnicima Intervencijske vatrogasne postrojbe Karlovačke županije ovo je ujedno završna dvodnevna vježba nakon niza odrađenih aktivnosti provjere i osposobljavanja.

Podsjetimo, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije je još 02. ožujka održala smotru vatrogasaca, vatrogasnih vozila i opreme kada su se prvi puta okupili pripadnici IVPKŽ koji su se dobrovoljno javili da žele biti dio postrojbe. U svibnju je u dva termina održana provjera znanja, sposobnosti i vještina kojoj je pristupilo ukupno 78 kandidata. Nakon toga je krajem svibnja i početkom proveden i Program osposobljavanja za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama te praktični dio obuke s helikopterom.