Sljedeće nedjelje u 19:00 sati bit će otvoreno Zvjezdano ljeto. Sve počinje ispred Zorin doma gdje se čeka mimohod, a svirat će Martin Kosovec. Nakon svečanog otvorenja povorka će krenuti ka Banijskom mostu na tradicionalni Ivanjski krijes.

-Složit ćemo se da nema boljeg uvoda u Zvjezdano ljeto od Ivanjskog krijesa, naše najstarije manifestacije koje je od prošle godine i nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Na ovogodišnjem krijesu radila je Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s udrugama s Banije i Gaze, pojasnila je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice Grada Karlovca.

Zvjezdano ljeto je najbogatija karlovačka manifestacija s preko 150 programa, pa će tako biti mnoštvo programa za sve uzraste i interesne skupine. Židovska zajednica tako organizira Dane židovske baštine, tu je i nezaobilazni Open air tribute festival, Karlovac dance festival prikazat će mnoštvo predstava na otvorenom sa svrhom da se razvija i popularizira plesna umjetnost, Kazališni festival, Međunarodni festival folklora, Okusi svijeta, Biciklijada 4 rijeke, teniski sportski događaj za najmlađe Wimbledon u Karlovcu itd.

-Manifestacija je zaživjela zahvaljujući karlovačkim kreativcima, umjetnicima, entuzijastima, individualcima, što su naši sugrađani ali i gosti prepoznali, rekla nam je Daniela Peris, gradska pročelnica.

Početkom srpnja očekuje nas jedna od najposjećenijih manifestacija na Zvjezdanom ljetu, ali i u cijeloj godini. Riječ je naravno o Međunarodnom festivalu folklora. Već 25. godinu održava se ovaj festival, a u sklopu njega petu godinu održavaju se Okusi svijeta. Ove godine očekuju nas Moldavija i Slovačka iz Europe, zatim jedna grupa iz Indije, zatim iz Perua, Čilea, Paname i s Uskršnjeg otoka. Ove godine doći će i grupa iz Slovenije i Španjolske u pojedinačnu posjetu. Kroz manifestaciju Okusi svijeta sve dane u vrijeme festivala bit će radionice za djecu, prvoga dana kulinarska, a kasnije edukativne i kulturne radionice preko kojih će se moći upoznati sa svim zemljama iz kojih grupe dolaze.

-U 25 godina brojne su folklorne grupe prošle kroz Karlovac, pa će tako u subotu u 11:00 sati na Starom gradu Dubovcu biti otvorena izložba gdje će biti prikazane slike i darovi grupa koje su dolazile u Karlovac na ovaj festival. Vidjet ćemo jednu retrospektivu svega što se događalo u ovih 25 godina. Htio bih najaviti i nastup jedne posebne grupe koja se zove Mame festivala. To su članice koje su bile u najužoj organizaciji festivala prethodnih godina, rekao je Željko Štajcer, predsjednik Međunarodnog festivala folklora i Okusa svijeta.

Što se pak kazališnih komada tiče, Karlovčani će imati prilike vidjeti zaista raznovrstan program što domaće kazališne skupine, što eminentnih gostujućih kazališnih ekipa. Veći broj kazališnih komada bit će dislocirani, pa će se neke održati u Šancu, kod Aquatike, na Starom gradu Dubovcu, ispred Zorin doma. Očekuju nas i glazbene poslastice poput Svjetskog jazz orkestra mladih, DJ Joe2Shine i mnogih drugih.

-Pripremili smo i jedan poseban komad. Jedan od hrvatskih kazališnih bisera, Ero s onoga svijeta, izvest ćemo u suradnji sa solistima HNK iz Splita, pjevačko društvo Zora te karlovački komorni orkestar pod dirigentskom palicom Vetona Marevcija, najavio je Milivoj Juras, ravnatelj Zorin doma.

Gradonačelnik Mandić osvrnuo se na 2019. godinu kada su tek krenuli s ovom manifestacijom.

-Htjeli smo unijeti nešto svoje i nadali smo se da će isplivati naš potpis na površinu te da će po ovoj manifestaciji postati prepoznatljivi. Pet godina nakon kad mirno stanemo i pogledamo čini mi se da smo u jednom dijelu čak i uspjeli. U temelju manifestacije su lokalne snage, dodao je gradonačelnik Damir Mandić.

Detaljan program dostupan je na mrežnim stranicama Grada Karlovca, a već su otvorene i online prijave za rođendanski bal.