Karlovčani Milan Hranilović, Milan Klišanin Šemović, Zlatko Kos i Srećko Pavliček te Ozljanin Željko Pilat krv su dali više od 100 puta i zato su ove godine odlikovani odlikovanjem Reda Danice s likom Katarine Zrinske. Oni su ukupno dali 518 doza, odnosno 233 litre krvi. Ako znamo da jedna doza može spasiti 3 života, ovi su darivatelji spasili 1.554 života.

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi, u Uredu županice primili su ih zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar i zamjenik županice Dejan Mihajlović.

Čestitam vam na ovom odlikovanju i zahvaljujem što darujete krv. To je humani i plemeniti čin, koji je prijeko potreban, jer medicina još nije izumila sintetski lijek koji bi zamijenio krvne pripravke. Ta vaša ljudska senzibilnost i dobrota su od iznimne važnosti, poručila je darivatlejima Vesna Hajsan Dolinar.

Počeo sam početkom rata, dosad sam krv dao 104 puta. To jednostavno čovjeku uđe u krv i navikneš se kad znaš koliko je to potrebno, rekao je dobrovoljni darivatelj Milan Hranilović.

Inače, u Karlovačkoj županiji prošle je godine održano 80 akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Krv je dalo više od pet tisuća darivatelja, a sve je više darivatelja i među mladima.