Znate li što su pametna sela i kako mogu doprinijeti dugoročnoj viziji EU za ruralna područja? Svi zainteresirani odgovor na to pitanje mogu saznati na radionici u Dugoj Resi koju održava LEADER mreža Hrvatske u partnerstvu s LAG-ovima iz tri različita dijela Hrvatske: Slavonske ravnice, Save i Vallis Colapisa.

Trodnevna radionica spojila je i na jednom mjestu okupila vodeće teoretičare i praktičare ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Cijela priča prožeta je vrijednostima socijalnog nauka Crkve i Franjine ekonomije.

To su novi koncepti usmjereni na održivi razvoj, pogotovo zanimljivi za ruralne krajeve. Imamo veliko zadovoljstvo, mi koji se baivmo ruralnim razvojem, u tri dana poslušati nešto o vrlo srodnim konceptima usmjerenim na održivi razvoj, a koji dolaze iz vrijednosnog sustava Katoličke crkve,  istaknuo je Milan Medić iz LAG Vallis Colapisa.

Dubravka Petrović Štefanac , tajnica Centra za promicanje soc. nauka Crkve istaknula je da su se rado odazvali ovom vrijednom skupu. Riječ je o ustanovi Hrvatske biskupske konferencije koja na poseban način želi promicati bogati sadržaj koji crkva nudi u odnosu na društvo.

Na ovoj radionici smo, osim naših načela i smjernica za taj suživot, odlučili podijeliti sa svim sudionicima dva, možda i najvažnija načela na kojima počiva suživot, a to su opće dobro i subsidijarnost, ispričala nam je Dubravka.

Pokret fokolara  jedan je od novih pokreta u Katoličkoj crkvi nastao u Italiji. Iz tog pokreta nastala je devedesetih godina ekonomija zajedništva, a sjedište istoimene Udruge u Hrvatskoj nalazi se u Križevcima. Radi se o projektu usmjerenom na smanjenje jaza između siromašnih i bogatih.

Temelji se na načelima socijalnog nauka crkve, a riječ je o tome da bi pojedinci, ali i poduzetnici trebali živjeti na način da dio svog profita daju siromašnima i da ulažu u razvijanje kulture davanja, naglasila je Gina Perkov iz Centra pokreta fokolara u Križevcima.

Danas na taj način, prema Gininim riječima, posluje više od 800 poduzeća u svijetu.